2013. január 24., csütörtök

Eladott autója miatt büntetik.




Budapest — Ez őrület: a parkolási cég egy eladott autó után követel pénzt a régi tulajdonostól, Zsidákovits Zoltántól (44).
– A „bűnöm" mindössze annyi az ügyben, hogy 2009. márciusában eladtam az autómat – kezdte Zoltán a történetét. –  Néhány hónappal később kaptam egy felszólítást a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft-től, hogy az autó tilosban parkolt a 2009. júliusában, ezért fizessek büntetést.
Zoltán ekkor elküldte az adásvételi szerződést, bizonyítandó, hogy akkor már eladta autóját. Hamarosan azt a választ kapta, hogy önkormányzati pecséttel igazolja a szerződés valódiságát. Zoltán ennek a kérésnek is eleget tett 2009. szeptemberében.
– Egy évvel később, 2010-ben érkezett egy válasz, miszerint nem áll módjukban elfogadni a panaszomat, mert már továbbküldték az ügyet, de ha nem értek ezzel egyet, forduljak közjegyzőhöz.
Mivel Zoltán már többször is bizonyította, hogy nem volt nála az autó a bírság időpontjában, nem foglalkozott tovább az üggyel. Újabb egy év után már a végrehajtótól kapott levelet.
– Azt írták: ha most befizetek 46 ezer forintot, akkor nem halmozódik tovább a tartozásom 67 ezer forintra – mondta Zoltán. – Ügyvédhez fordultam, aki azt mondta, ha befizetek egy 15 ezer forintos bírósági illetéket, előbb-utóbb bizonyíthatom az igazamat.
A BÖP Kft ügyvezető igazgatója, Kovács István szerint az eset sajnálatos, de az ügyfélnek élnie kellett volna az ellentmondási jogával.
A cég ügyvédje szerint minden jogszerűen történt.
– A közjegyző minden esetben kiküldi postán a BÖP Kft. által kibocsátani kért fizetési meghagyást – tájékoztatott Németh László Alajos, a cég jogi képviselője. – Ebben világosan benne áll, hogy az átvételtől számítva 15 napon belül ellentmondást lehet benyújtani és így már a bíróság előtt kell igazolni, hogy az ügyfél – esetünkben – eladta az autóját. Az ügyfelet erről a BÖP Kft. levélben is tájékoztatta. A fizetési meghagyásban szerepel az is, hogy ha az ügyfél nem reagál, 15 nap elteltével a követelés jogerőre emelkedik és végrehajtható. Így történt most is.
– A parkolási társaságnak már az adásvételi bemutatásakor függőben kellett volna hagynia az ügyet, nem pedig hagyni, hogy tovább menjen – véli Kamarás Péter ügyvéd.
Bata Zsuzsa
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/eladott-autoja-miatt-buntetik-2121275

Nincsenek megjegyzések: