2013. május 9., csütörtök

Háború a parkolási maffia ellen!




és akcióterv készült az elmúlt napokban a fővárosi és országos parkolási cégek visszaéléseinek, esetlegesen jogtalan magatartásának a felderítésére.

A sajtóban eddig számtalan esetben foglalkoztak a fővárosi és vidéki parkolási társaságok jogtalan magatartásával, visszaéléseivel. A Magyar Nemzet például még 2011-ben megírta, jogászokkal vizsgáltatja a Ferencvárosi Önkormányzat az akkori parkolási tendert. A pályázatot elnyerõ konzorcium egyik tulajdonosa utólag vitt be egy, a Seychelle-szigeteken alapított offshore céget a rendszerbe.

 A Magyar Hírlap szintén foglalkozott a témával, mint véleménycikkükben (szintén két éve) írták "Az „üzemeltetést” sok helyen magáncégek végzik, de miben is áll az üzemeltetés? Nos, lízingben vásárolnak parkolóórákat, amelyeket kihelyeznek a területre. Ha elromlanak, napokig senki meg nem javítja őket. Az autós elzarándokol a következő órához, s mire visszaér, lehet, hogy már várja az értesítés: büntetést kell fizetnie. Az üzemeltetés így leginkább a szorgalmasan büntető ellenőrök tevékenységéből áll, akik a díj sokszorosát szedik be. Egy ideig a parkolási büntetéseket és pótdíjakat a törvény erejével, még az adóknál is szigorúbb rendben szedték be. A zsíros bevételekre a törvénygyártókig elérő „érdekszövetség” épült ki. Húsz év után visszajutottunk a rendszerváltás előtti parkolási káoszba, de most a káoszért még fizetnünk is kell. Évente tízmilliárdokat."

Egy tavaly év végi blikkes híradás szerint százmilliós vagyonra is szert tehettek egyes, saját zsebre dolgozó- korrupt parkolóőrök. Mint írták, a Budapesti Önkormányzati Parkolási társulás parkoló őrei zsebre szedték a pénzt éveken keresztül. Naponta egy ezresért lehetett parkolni jegy nélkül és őket nem bírságolta meg a parkolóőr. Így aztán komoly vagyonra tettek szert a parkolóőrök. A hír szerint 45 vádlottja volt a parkoló maffia pernek, melyek között nagyrészt az őrök szerepelnek, de akadt néhány fejes is.

Az origo.hu idén februári beszámolója szerint az Emberibb Parkolásért Mozgalom (Empamo) az alapvető jogok biztosához fordult a budapesti parkolás miatt. A szervezet arra kérte Szabó Mátét, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulva töröltesse el a rendszert szabályozó törvényt és rendeletet, valamint a kerékbilincselést. Az Empamo az Alkotmánybíróság 148/B/2005 számú megsemmisítő határozatára hivatkozik az ombudsmannak küldött levelében. A szervezet szerint a fizetős parkolást szabályozó 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről, valamint a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet nem felel meg az Alkotmánybíróság határozatában kifogásoltaknak, ezért Szabó Máté segítségét kérte.

Az Empamo szerint a rendszer jelenlegi formájában betarthatatlan, a pótdíjazást tekinti elsődleges céljának, terrorizálja az autósokat, valamint a korrupciónak is melegágyat biztosít. A civil szervezet emellett kifogásolja azt is, hogy hiányzik az ellenőrzés és a panaszok megoldása.

Politikai szinten eddig alig foglalkoztak a parkolási visszaélések ügyével. Néhány napja Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője és a Jobbik megyei képviselője Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet a tarthatatlan állapotokra:

"Senkinek sem jutott még eszébe, hogy amit Magyarországon hosszú évek óta parkolási díjbeszedés címén művelnek, az a legkeményebb bűnözés? Politikai felhatalmazással milliárdok vándoroltak/vándorolnak magánzsebekbe mindenféle teljesítés, munkavégzés nélkül, a szerencsétlen lakosságról pedig az utolsó bőrt is lenyúzzák. Ma kaptam kézhez egy újabb sárga csekket tőlük. Másfél évvel ezelőtt Budapesten lejárt a parkolószelvényem, mire odaértem. Kemény 20 perccel azelőtt járt le. Óránként 400 forint a parkolás, tehát jóindulattal 200 forinttal tartoztam volna a semmiért (parkolásért). Ezért közel 20 ezres büntetést kaptam, amit nem tudtam akkor befizetni. Nos, ebből lett mára a sárga csekkemen 79.854 Ft! Ez az eredeti összeg négyszázszorosa! Nem érdekel a bürokrácia útvesztője, amelyet tudatosan alakítanak egyre bonyolultabbá, engem csak a tények érdekelnek. 200 forint helyett 80 ezer a követelés! EZ NEM UZSORA-BŰNCSELEKMÉNY?"

Később egy újabb bejegyzésben már konkrétumok is szóba kerültek:
"AKCIÓTERV! Cselekedjünk! Továbbra is tilosban parkol az emberek ezreinek zsírján meggazdagodott Fürst György, a Centrum Parkoló Kft. volt igazgatója, egykori MSZP-s politikus. Szeretnétek, hogy tegyünk valamit az elmúlt 20 évben milliárdokat ellopó, négyszázszoros uzsorával "dolgozó", valójában semmiféle tevékenységet, szolgáltatást nem végző, de politikai hátszéllel működő parkolási maffiák ellen? Szeretnétek, hogy fizessék vissza az ellopott százmilliókat? Szeretnétek deresen látni őket? Nem szoktam ilyet kérni, de ha már mindenféle idiótaságokat több tízezren "lájkolnak", akkor kérek ide legalább ezer lájkot, s ígérem, olyan akciósorozatot kapnak a parkolási bűnbandák a nyakukba, hogy abba belerokkannak!"

A nagy érdeklődés miatt megalakult a Háború a népnyúzó büntetések ellen! Facebook-csoport, amelyen az elképesztő állapotokon felháborodó és azok ellen küzdők naponta értesülhetnek a parkolási társaságok elleni lépések újabb fejleményeiről.

http://alfahir.hu/haboru_a_parkolasi_maffia_ellen

Nincsenek megjegyzések: