2013. július 13., szombat

Ha nem állna meg a bűnszövetég...









Először is a jogi definíciók:

Btk.252. § (1) A költségvetési szervnek, gazdálkodó szervezetnek vagy a társadalmi szervezetnek az az önálló intézkedésre jogosult dolgozója, illetve tagja, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy az ilyen előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető az előnyért a kötelességét megszegi.
(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető
a) a kötelességét fontosabb ügyben szegi meg,
b) a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el.

Bűnszövetség

Bűnszövetség akkor létesül, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet.

Üzletszerűség

Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.


Na akkor itt mi nem világos valakinek.
Az ügy vesztegetésnek indul 2-8 évig terjedő büntetési tétellel.
Utána a többi körülmény minősíti azt bűnszövetség vagy üzletszerűség bizonyítottsága esetén 5-15 évig terjedő büntetési tétellel.

Tehát ha valakire nézve valami csoda folytán bűnszövetséget vagy üzletszerűséget a bíró nem látná bizonyítottnak akkor is 2-6 évig terjedő börtönbüntetési tételű bűncselekmény elkövetéséért büntetik meg!!!!!

Nincsenek megjegyzések: