2013. augusztus 22., csütörtök

Parkolási kérdésekre válaszolt Szabó Tamás, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt.-től


Parkolási kérdésekre válaszolt Szabó Tamás, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt.-től

 

Annak ellenére, hogy a kerület sokat tesz azért, hogy a parkolási paramétereket a lakossággal időben és széleskörűen tudassa, mégis kapunk ebben a témában kérdező olvasói leveleket. Összegyűjtött kérdéseinkre a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. (1131 Budapest, Béke u. 65.) központi ügyfélszolgálatának vezetője, Szabó Tamás válaszolt.

 

A fizető parkoló övezet vége vagy kezdete jelzőtáblákat milyen sűrűn, hány méterenként kell elhelyezni egy parkoló övezeten belül?

 

A KRESZ 17.§ (1) bekezdés e/2. pontja szerint a parkolási övezetet a behajtási pontokon kell jelezni, illetve a kihajtáskor lezárni, azaz a közbenső utcákon, utcasarkokon nem szükséges újabb táblákat kihelyezni. Ennek megfelelően vannak a táblák a XIII. kerületben is kihelyezve, azaz az övezethatárokon.

 

A  parkoló jegy automatákat egy parkoló övezeten belül  milyen sűrűn, hány méterenként kell elhelyezni?

 

A 30/2010. (VI.04.) Fővárosi Közgyűlési rendelet előírásának megfelelően "a várakozóhelyek 80 %-ától 75 méteren belül" kell elérhetőnek lennie az egyes automatáknak.

 

A fizető parkoló zónák területi kiterjesztése esetében előír e jogszabály  a hatóság számára kötelező információ szolgáltatását a lakosság részére a változásról, ha milyen módon és hol lelhető fel ez a jogszabály vagy rendelet?

 

Kötelezően előírt tájékoztatási feladat nincsen. Azonban mind a XIII. Kerületi Önkormányzat, mind a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. tudja, hogy a fizető parkolás egy nagyon szenzitív téma a kerületi lakosságnak, a kerületbe érkező autósoknak is, ezért kiemelt figyelemmel és kiemelt rendszerességgel tájékoztatta, tájékoztatja a közvéleményt, ha a közterületi parkolással kapcsolatban valamilyen újdonságra lehet számítani, felkészülni. A 2013-ban üzemeltetésbe vont közterületek fizetőssé tételéről körülbelül 3 éven keresztül intenzíven folyt a tájékoztatás: előzetesen lakossági fórumokon (közel egy tucat lakossági fórum volt) mutatta be, ismertette az önkormányzat és a parkolásüzemeltető jogelőd cég a szándékokat, a várható határidőket és az általános tudnivalókat. 2012. novemberétől pedig szinte heti rendszerességgel számoltunk be arról, hogy 2013. II. negyedévében új parkolási övezeteket alakít ki a Zrt. (önkormányzati honlap, Zrt. honlap és facebook profil, TV13 stúdióbeszélgetések, helyszíni riportok, Hírnök újság, media13.hu). 2013. februárban direkt postai levéllel fordultunk az újonnan kialakításra kerülő övezetben gépkocsival rendelkező autótulajdonosok felé (az önkormányzattól megkapott gépjárműadó-lista alapján), hogy amennyiben a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek, váltsák ki parkolási engedélyüket, illetve ezt a "Tájékoztató"-t a társasházi üzenő falakra, faliújságokra is elhelyezték munkatársaink. Az övezetekben (2013. április 15-e és május 13-a előtt) megkezdődő ellenőrzések előtt egy héttel közleményt adott ki a Zrt., amelyet az országos és a budapesti sajtó döntő többsége is közölt, illetve a Zrt. kommunikációs feladatokkal megbízott vezetője is reagált a beérkező sajtómegkeresésekre, valamint mind telefonon, mind a Zrt. Központi Ügyfélszolgálatait (Hegedűs Gy. u. 15. és Béke u. 65. címeken) felkereső ügyfeleknek személyes tájékoztatást, tanácsadást is biztosítottunk, biztosítunk a mai napig. Az ellenőrzések megkezdésétől kezdve, közel két héten keresztül a parkoló ellenőrök nem pótdíjaztak, csupán tájékoztató "szórólapot" helyeztek el a parkolójegy vagy engedély nélkül várakozó gépkocsikon azzal a tartalommal, hogy amennyiben az autó használója XIII. kerületi lakos és a rendeletben foglalt feltételeknek megfelel, váltsa ki az ingyenes várakozásra jogosító matricát a két ügyfélszolgálati pont valamelyikén, ha pedig a kerületbe érkező autós, akkor a jövőben ne felejtse el megváltani a várakozási jogosultságot (érmével, mobiltelefonos díjfizetéssel, vagy parkolókártyával), mert ellenkező esetben legközelebb sajnos pótdíjat is kaphat.

 

Honlapjukon az automaták felsorolása egyben azt is jelenti, hogy kizárólag ezekben az utcákban fizetős a parkolás a kerületben és ahol nincs automata ott ingyenes a parkolás? 

 

Nem. A felsorolás azt jelenti,hogy pontosan az adott helyszíneken találhatók meg az automaták. Fizetni nemcsak az egyes utcákban, hanem a parkolási övezeten belül valamennyi KRESZ szerint szabályos várakozóhelyen kell.

 

Mindegyik kerületi várakozási övezetnél elhelyezett jelzőtábla / KRESZ / alatt található  kiegészítő tábla, melynek  tartalmazni kell a díjfizetési kötelezettség feltüntetése  mellett az utalást a kötelezettség időbeli hatályára és a megengedett maximális várakozási időtartamra?

 

A vonatkozó jogszabály szerint valamennyi behajtási ponton  kihelyezésre került a "fizető övezet kezdete" tábla, alatta a kiegészítő táblán a szükséges információkkal: díjfizetés időtartama, maximum várakozási idő illetve a fizetés az automatánál.

 


 

 

 

Jól felvitte az isten a dolgát Rusznák egykori porba fingó kis seggdugó,csicskásának.Aki annak idején Rusznák idejében a BÖP KFT-nél  a hazugságokat magyarázta és közvetítette a média felé…


Nincsenek megjegyzések: