2014. július 2., szerda

Börtön a kolbászpénzes parkolóőröknek.



Csak az ítélethirdetés fél óráig tartott a Fővárosi Törvényszéken abban az ügyben, amiben 45 parkolóőrt és autóst vádoltak meg korrupcióval. A volt parkolóőrök a bíróság szerint napi ötszáz-kétezer forint körüli csúszópénzt fogadtak el boltosoktól, hogy az ő autóikat ne büntessék meg.

A parkolóőrök 2 év 4 hónap és 4 év 6 hónap közti börtönbüntetést kaptak a vesztegetés elfogadása miatt, a vesztegető autósok és boltosok pedig 20-30 napi közérdekű munkát kaptak büntetésként. A bűnösnek talált parkolóőröket 5-8 évre el is tiltották a parkolóőri foglalkozástól, egyiküktől pedig több mint hárommillió forintot le is foglaltak. Az egyik vádlottnál a házkutatás során egy engedély nélkül tartott fegyvert is találtak, de ennek nincs köze a parkolási vesztegetési ügyhöz.

A szerdán reggel meghozott elsőfokú ítélet ellen több vádlott tekintetében az ügyész súlyosbításért fellebbezett. Szerinte a bíróság többek között tévedett, amikor nem mondta ki, hogy egyes vádlottak bűnszervezetben követték el a vesztegetést, a bűnszervezetben való elkövetés miatt súlyosabb büntetés jár. A vádlottak közül többen enyhítésért fellebbeztek, de volt aki tudomásul vette az ítéletet. Akik tudomásul vették, azokkal szemben az ítélet jogerőssé vált.

Kiterjedt hálózat és nyilvántartás


A bíróság szerint a parkolóőrök jól megszervezték a csalást: a főnök úgy osztotta be az ellenőröket, hogy a korrupcióban részt vevő ellenőrök lehetőleg mindig együtt mozogjanak, és mindig azonos területre kerüljenek - noha pont a korrupció ellen hozott szabályok szerint az ellenőröknek mindig más területen kellett volna mozogniuk. A parkolóőrök összegyűjtötték az autósoktól és boltosoktól a zsebbe gyűjtött pénzt, cserébe őket nem büntették meg. A vezetőjüknek minden héten pénteken számoltak el.

Nice try, bro


A bíró felelevenítette azokat a magyarázatokat is, amikkel a boltosok próbáltak menekülni. Ezeket a bíró mind lesöpörte, mondván: nem magyarázzák, miért került be az autósok neve, telefonszáma, az autók rendszáma és típusa is az elsőrendű vádlott, S. G. nyilvántartásába. Ezen a listán szerepeltek azok az autósok, akik csúszópénzt adtak a bandának.

Az egyik nő azzal védekezett, hogy a kisgyerekét nem hagyhatta egyedül, emiatt nem tudott parkolójegyet venni, ezért megkérte erre a parkolóőrt, így került vele kapcsolatba.

Egy másik váldott azt mondta, hogy csak egyszer fizetett a parkolóőröknek, utána megbeszélte a férjével a dolgot és rájött, hogy ez nem legális, így soha többé nem vett részt a dologban.

Nem működött a parkolóautomata, ezért telefonált be és így próbálta rendezni a parkolási díjat, mondta egy másik vádlott. A bíró szerint ez teljesen alaptalan, mert egyrészt ha elromlik az automata, akkor keresni kell egy másikat, másrészt a bejelentéseket a központi diszpécserközpont kezeli és nem a parkolóőrök.

Korrupcióellenes szabály volt az is, hogy a parkolóőrök nem vihették magukkal a saját telefonjukat (csak a szolgálatit) és legfeljebb ezer forint lehetett náluk. A perben érintett ellenőrök viszont maguknál tartották a mobiljukat, ezen egyeztettek arról, hogy melyik autós fizetett már nekik, hogy a csoportban részt vevő többi parkolóőr ne büntesse meg ezeket a kocsikat. A vesztegető autósok többnyire boltosok, szépségszalonok munkatársai és más olyan emberek voltak, akik a munkájuk miatt rendszeresen parkoltak a XIII. kerületben.

Ez az ügy csak a jéghegy csúcsa

– kommentálta a bíró az ítéletet. Azt mondta, hogy amikor 2009-ben ez az ügy napvilágra került, tele volt a sajtó azzal, hogy a IX. és XIII. kerületben parkolási maffia működött. A korrupciót viszont nehéz bizonyítani, mert mindkét fél (aki adja, és aki kapja) abban érdekelt, hogy a dolog ne derüljön ki. A bíró szerint az ügyben két nagyon fontos bizonyíték volt: egyrészt S. G. telefonjában volt egy lista autókról, rendszámokról, személyekről, másrészt a rendőrség le is hallgatta a parkolóőrök telefonját. A listából és a lehallgatásból is az látszott a bíró szerint, hogy egy nagyon kiterjedt hálózatot működtettek a parkolóőrök.

Fizették a kolbászpénzt


A korrupciós ügyben a feljelentést Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes tette meg, ellene egyébként a BKV-körüli ügyek miatt több eljárás is indult. A botrányt az robbantotta ki, hogy egy videofelvételen látszott, ahogy XIII. kerületi Önkormányzati Parkolási Kft. munkatársai minden nap ugyanabban az időben bemennek egy autószalonba, majd kifelé jövet nem ellenőrzik az ott parkoló autókat.

felvételt egy volt parkolóőr készítette, aki – mint mondta – nem akart részt venni a korrupcióban. 2009-ben mutatta meg a felvételeket Hagyónak, aki először nem akarta fogadni őt, de mikor hangoskodva azzal fenyegetőzött az előszobájában, hogy a tévéhez fordul a videófelvétellel, a főpolgármester-helyettes kirohant a dolgozószobájából, ahol éppen szalonnát és hagymát falatozott. Hagyó ezután megtette a feljelentést.

A volt parkolóőr azt mondta, hogy 2010-ben lelassult az ügy felderítése, ezért újabb felvételt készített az autószalon körül és más területen is. Az egyik felvételen az látszik, hogy a parkolóőr leveszi a sárga mellényét, mert a korábbi lebukásnál ez szúrt leginkább szemet, majd bemegy az autószalonba és egy műanyag pohárral a kezében jön ki. A környéken parkoló autókat megint nem ellenőrizte.

A felvételt készítők szerint a pohárban 2500 forint „kolbászpénz” volt, a név onnan jött, hogy még évekkel korábban a parkolóőrök egyik vezetője úgy álcázta a korrupciót (vagyis a neki járó részesedést), hogy túlárazott kolbászt adott el a beosztottainak. A családi termelésű kolbász rudanként ötvenezer forintba került a beosztottaknak, mondták a csalást lebuktató volt parkolóőrök.

 


http://index.hu/belfold/budapest/2014/07/02/parkolas_targyalas/

Nincsenek megjegyzések: