2016. december 29., csütörtök

Egy autós egy korábbi szombati munkanap után perre ment a büntetése miatt és nyert – elmondjuk, elvileg mikor nem büntethetik meg ma.



Egy autós egy korábbi szombati munkanap után perre ment a büntetése miatt és nyert – elmondjuk, elvileg mikor nem büntethetik meg ma.

Bár mindenhol beharangozták, hogy a szombati munkanapokon fizetni kell a parkolásért, egy korábbi szombati munkanap után az egyik megbüntetett autós perre ment a bírságot kiszabó II. kerületi önkormányzattal, és meg is nyerte a pert – írja az Index.
A lap azt írja, az illető autóst 2015 januárjában a II. kerületben egy olyan helyen büntették meg, ahol a parkolási övezetet jelző táblán egyébként az állt, hogy hétfőtől péntekig 8.30 és 18.00 között kell fizetni a parkolásért.
Az autós a márciusban érkező 15 ezer forintos felszólításra közölte, hogy megalapozatlannak tartja a követelést, a II. kerületi önkormányzat perre vitte a dolgot, a tárgyalás pedig idén májusban volt. Az autós a fővárosi közgyűlési rendeletre hivatkozott, amely szerint parkolási övezetet jelző tábla alatti kiegészítő táblán kell jelezni, hogy mettől meddig kell fizetni. 
A bíróság úgy ítélte meg, hogy a díjfizetés szempontjából ebben az esetben nem a kormányrendeletben szabályozott hivatalos munkarend, hanem a fizető övezet határán lévő jelzés számít, így az önkormányzat elveszítette a pert. Bár a kerület fellebbezett, de csak a perköltséget szeretnék csökkenteni, így az ítélet érdemi része jogerőre emelkedett.
A II. kerület nagy részén egyébként már lecserélték vagy átragasztották a táblákat, így azokon már az szerepel, hogy "munkanap"-okon kell fizetni a parkolásért, vagyis szombaton is. A KRESZ szerint pedig az is jó tábla, amelyen kiegészítésként csak egy parkolóóra ikon van és a fizetős parkolás időintervalluma, ezeknél is kell fizetni szombatonként. A bíróság döntése szerint viszont ott, ahol "hétfőtől péntekig" jelzés van, ott elvileg nem.


http://hvg.hu/cegauto/20161015_Tanulsagos_tortenet_megsem_kellene_ma_mindenhol_fizetni_a_parkolasert

Nincsenek megjegyzések: