2012. augusztus 24., péntek

Maffiózó volt az ügyészség szerint az NNI főnyomozója.


 


Megdöbbent a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetésén a főosztályt korábban irányító, jelenleg a korrupciós ügy gyanúsítottjaként előzetes letartóztatásban lévő Gulyás Imre ügyvédje, Zsurkán Béla. Elmondta, számos indítványt terjesztett Gulyás és annak szintén gyanúsított volt kollégája, Hopka Lajos védőjeként az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség elé.

V. László bűnszervezetének tagja volt az ügyészség szerint Hopka Lajos, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályán a speciális ügyek osztályát irányította korábban – tudta meg a hvg.hu a férfi ügyvédjétől, Zsurkán Bélától. A védő elmondta, miután másik ügyfele, Gulyás Imre gyanúsítását augusztus 14-én súlyosbította a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azzal, hogy a vesztegetést bűnszervezetben követte el, számítottak arra, hogy Hopka Lajos esetében is súlyosbít a hatóság.

június elején elfogott rendőri vezetőket a KNYF azzal gyanúsítja, hogy havi több százezer, egymillió forintot tettek zsebre azért, hogy elintézték, V. László érdekeltségeit a rendőrök ne ellenőrizzék, más helyeket viszont a sorozatos razziákkal zaklassanak. Az ügyészség V. László után Gulyás Imrével és Koblencz Attilával, a BRFK Informatikai Főosztályának egykori felderítő nyomozójával is a héten közölte, hogy immár bűnszövetkezet tagjaként elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják őket. A gyanú súlyosbítását Hopka Lajossal pénteken közölték.

Az ügyvéd szerint megalapozatlanok a gyanúsítások

„Panasszal éltünk ellene, mert megalapozatlannak tartjuk, csakúgy, mint az alapesetben történt gyanúsítás esetén” – mondta a hvg.hu-nak Zsurkán Béla. Gulyás és védője álláspontjukat „egy részletes vallomásban fejtették ki”. „Különböző indítványokat tettünk rendőri vezetők és beosztottak meghallgatására, valamint jelentések és statisztikák bekérésére, amelyek igazolják, hogy sem Gulyás Imre, sem Hopka Lajos részéről semmilyen szándék nem volt V. László ügyeinek eltussolására.”

Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy az ügyészség által bizonyítéknak tekintett iratok részletes előtárására vonatkozó indítványukat elutasították. Ennek okát a nyomozó hatóság nem indokolta. Zsurkán Béla szerint Gulyás Imre "megdöbbenve értesült" az NNI szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetéséről. „A jelentős tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező beosztottjai szélnek eresztése nem tetszett neki. Ugyanakkor nem jelentett számára újdonságot az átszervezés, mert még az ő ideje alatt szó volt róla, de ilyen drasztikus változásról senki nem beszélt. Ráadásul fals az a magyarázat, hogy az átszervezésekkel válhat hatékonyabbá a munka, mert korábban erre vonatkozóan nem érkezett hozzájuk panasz a vezetőktől” – mondta az ügyvéd.

Előkerülnek-e további korrupt rendőrök?

Több mint két hónapja már annak, hogy a rendőri korrupciós ügy kipattant. A hat gyanúsított között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt közrendvédelmi főosztályvezetője is. A KNYF korábban további gyanúsításokat ígért, a kör egyelőre nem bővült. A történet pedig így lenne teljes, hiszen nehezen elképzelhető, hogy négy rendőr akadályozta éveken át azt, hogy a BRFK és más hatóságok se razziázzanak az éjszaka császáraként emlegetett V. László helyein. Az, hogy négyüket bűnszervezetté minősítették, az alapesetben adható öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés időtartamát megduplázta. Ez úgy tűnik, egyelőre nem rettentette meg az érintetteket, mert a sajtóban megjelentek és a Zsurkán Béla által elmondottak szerint tagadták a bűncselekmény elkövetését, s panasszal éltek a gyanúsításokkal szemben.

Bűnszervezetről – a jogszabályok alapján – legalább három ember esetén lehet beszélni, ami Koblencz Attila, Gulyás Imre és V. László révén már korábban teljesült. Az az eljárás megindulása óta várható is volt egyébként, hogy a KNYF előbb-utóbb „maffiáról” fog beszélni. A hvg.hu-nak korábban a BRFK közrendvédelmi főosztályát vezető Kalmár Tamás ügyvédje, Arató György is súlyosbítást várt.

"Jelenleg életszerűtlen" az ügyészség állítása?

A hvg.hu által megkérdezett rendőrök és egykori nyomozók életszerűnek tartják a bűnszervezet működését, de szerintük a négy rendőrön kívül másoknak is a gyanúsítottak között lenne a helye. Forrásaink ugyanis – Zsurkán Bélához hasonlóan – nem hiszik, hogy csupán ennyi ember elég volt ahhoz, hogy megakadályozzák V. László szórakozóhelyeinek ellenőrzését, illetve a négy rendőr intézze el azt, hogy a konkurens diszkók, mulatók működését ellehetetlenítsék. Szerintük ugyanakkor, ahogy telik az idő az első gyanúsítások óta, úgy lesz nehezebb újabb emberek ellen bizonyítékot találni.

Forrásaink életszerűtlennek tartják ugyanakkor, hogy más hatóság munkatársainak szerepe semmilyen szinten nem vetődik fel, holott a vám- és pénzügyőrök vagy a tisztiorvosi szolgálat, valamint az illetékes jegyző a rendőrök nélkül is kimehetett a szórakozóhelyeket ellenőrizni. A West Balkánban tavaly év elején történt tragédia után például a tűzoltóság nagyon sok szórakozóhelyet ellenőrzött, többet be is zárattak. V. László érdekeltségei nem voltak közöttük.

 

http://hvg.hu/itthon/20120817_Korrupcios_ugy_a_maffia_kezd_oszeallni#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_08_18&utm_content=top1

 

Nincsenek megjegyzések: