2013. február 20., szerda

Parkolás Budapesten 2013-ban.





A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2013. január 1. napján hatályba lépett előírása szerint „a kerületi önkormányzat feladata a parkolás-üzemeltetés”, míg „a fővárosi önkormányzat feladata a főváros területén a parkolás feltételrendszerének kialakítása” lett. Figyelemmel a törvény hatályba lépett rendelkezéseire, Budapest Főváros Önkormányzata, a főváros közútjain parkolás-üzemeltetési feladatot 2013. január 1. napjától nem lát el, azt a kerületeknek átadta.
A BKK Zrt. a Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján, közúti parkolás-üzemeltetési feladatokat nem végez a továbbiakban, így a Budagyöngye parkoló (II. Szilágyi Erzsébet fasor 121., Budagyöngye áruház előtti terület) és a városligeti autóbusz-parkoló (56-osok tere Hősök tere és Benczúr u. közötti szakasza) területén a parkolás díjmentes lett.
A kerületi önkormányzatok közigazgatási területén lévő, de a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közlekedési célú várakozási közterületeken a parkolás-üzemeltetési feladatokat a helyi közutak parkolási feladataival együtt, a kerületi önkormányzatok végzik.
Több kerület azonban a feladat átvételét még nem tudta teljes körűen lezárni, ezért 2013-ban is a BKK Zrt. látja el a közszolgáltatás folyamatossága érdekében a parkolás-üzemeltetést a VI., VII., IX. és XIII. kerület főútvonalain, melyek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában állnak.
2013. január 1-jétől a BKK Zrt. négy kerületi önkormányzattal (VI., VII., IX., XIII.,) kötött feladat-ellátási megállapodást, melyek alapján a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában levő – kiemelt forgalmú, közösségi közlekedést biztosító utakon – a továbbiakban is ellátjuk a parkolás-üzemeltetési feladatot, több mint 1800 férőhelyen, 112 parkolójegy kiadó automatával.
Lényeges változások tehát:
  • 2013 januárjától az V. kerületi Önkormányzat Közterület-felügyelete üzemelteti a parkolóhelyeket a megszűnt FKPT helyett, egységesen, a kerület minden közterületi parkolóhelyén, akár főútról, akár mellékutcáról van szó.
  • 2013 januárjától átvette a fővárosi főutakon a parkolás-üzemeltetés feladatát a VIII. kerületi Önkormányzat is, így Józsefvárosban is egységesen, a kerületi közterület-felügyelet működteti a parkolást a kerület teljes területén.
  • A VI., VII., IX. és XIII. kerület parkolóhelyein megmaradt a kettős rendszer:
    • a mellékutcákban a kerületi önkormányzat által megbízott kerületi parkolás-üzemeltető, míg
    • a fővárosi tulajdonú főútvonalakon a BKK üzemelteti a parkolást. Utóbbi ideiglenes, a kerület által a feladat átvételéig tart, amelyről tájékoztatást fogunk adni.
Ide tartozó parkolók kerületenként:
VI. kerület:
Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon tér közötti szakasza)
Oktogon tér 2.,
Teréz körút,
Nyugati tér (a pályaudvar előtti parkoló),
a Nyugati téri felüljáró alatti terület,
a Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldala

VII. kerület:
Erzsébet körút,
Károly körút,
Rottenbiller utca 1-3., 2-4. és a felüljáró alatt,
Baross tér 14-20.

IX. kerület:
Ferenc körút,
Mester utca (a Haller utcáig),
Soroksári út 6-8.

XIII. kerület:
Carl Lutz rakpart,
Nyugati tér,
Szent István körút 6-8,
Váci út,
Lehel u. (a templom előtt)
Parkolási díjak változása
Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-én elfogadta, hogy 2013. január 1-jétől az egy utazásra jogosító BKK tömegközlekedési vonaljegy ára 350 Ft-ra változik. Budapest közigazgatási területén a várakozási díjak az egy utazása jogosító BKK vonaljegy szorzataiként kerülnek meghatározásra.
A rendelet alapján a személygépkocsi, a három- vagy négykerekű motorkerékpár, a három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, a személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében 2013. január 1-jétől az alábbi várakozási díjak vannak érvényben.
Zóna
Fizetendő díj (Ft)
A zónába tartozó főbb várakozási övezetek
1.
525
A Budai Vár, a Citadella alatti parkoló és a Margitsziget északi részén lévő parkoló
2.
440
Budán a Margit körút – Széll Kálmán tér – Krisztina körút – Döbrentei tér és Duna által határolt terület,
Pesten a Nagykörút és a Duna által határolt terület, valamint Újlipótváros területén a Dráva utcáig
3.
350
A II. kerületben a Margit körút és a Garas utca – Ribáry utca – Ady Endre utca – Szemlőhegy utca közötti terület, az I. és XII. kerületben a Krisztina körút és a Kék golyó utca – Böszörményi út – Jagelló út közötti terület, a XI. kerületben a Gellért tér – Bartók Béla út – Móricz Zsigmond körtér – Karinthy Frigyes út – Egry József utca – Duna által határolt terület
4.
265
A XII. kerületben a Városmajor utca – Kék golyó utca – Böszörményi út – Jagelló úttól a hegy felé eső terület, a VI. és VII. kerületben a Nagykörút és a Szinyei Merse utca – Felső erdősor – Rottenbiller utca közötti terület, a VIII. került Nagykörúton kívüli része, a IX. kerületben a Nagykörút és a Bokréta utca – Ipar utca közötti része, valamint a XIII. kerületben a Dráva utca – Váci út – Róbert Károly körút – Duna által határolt terület
5.
175
A II. kerületben a Garas utca – Robáry utca – Ady Endre utca – Szemlőhegy utca vonaltól a hegy felé eső terület, a XI. kerületben a Karinthy Frigyes út – Bartók Béla út – Hamzsabégi út – Budafoki út – Bogdánfy utca által határolt terület, a VI.-VII. kerületben a Szinyei Merse utca – Felső erdősor – Rottenbiller utca vonal és a Dózsa György út közötti terület, a IX. kerületben a Bokréta utca – Ipar utca vonalától a Haller utca – Soroksári út – Rákóczi híd vonaláig terjedő terület, valamint a XIII. kerület Róbert Károly körúton kívül eső várakozási övezetei
A lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja a táblázatban megjelölt „Fizetendő díj” háromszorosa.

http://www.bkk.hu/parkolas/2013/01/parkolas-budapesten-2013-ban/

Nincsenek megjegyzések: