2013. február 20., szerda

Szexuális erőszak a magyar börtönökben: idén 27 eljárás indult .




Az amerikai fogházakban, börtönökben egy napokban publikált statisztika szerint komoly gond a szexuális erőszak. Milyen adatokat ismerünk Magyarországon?
Az amerikai fogházakban a rabok 4,4 százalékát, a börtönökben pedig 3,1 százalékát, összesen 88 500 embert bántalmaztak szexuálisan rabtársaik vagy őreik egy év leforgása alatt - adta hírül néhány nappal ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium statisztikai hivatala. A tengerentúli adatok azt mutatják, a női rabokat kétszer akkora gyakorisággal zaklatják elítélttársaik, mint a férfiakat. Az is kiderül a felmérésből, hogy a börtönben ülő férfiak 19, a nők 4 százaléka már 24 órával azután áldozattá vált, hogy bekerült a büntetés-végrahajtás falai közé.
A hvg.hu megkeresésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte: ilyen típusú statisztika Magyarországon nincs, de adataik szerint 2009-ben országosan 35 esetben tettek feljelentést a büntetés-végrehajtási intézetek szemérem elleni erőszak bűncselekmény gyanújával, s idén augusztus 30-ig 27 eljárás indult. A személyi állomány érintettsége nem merült fel egyik esetben sem. Azt is tudatták: a tudomásukra jutott, feltárt eseteket minden esetben fegyelmi, illetve – ha a körülmények és a tények indokolják – büntetőeljárások követik.
A lapunkhoz eljuttatott válaszban a probléma hátterére utalva az szerepel: "a több ember együttes elhelyezését biztosító intézetekhez, intézményekhez hasonlóan a büntetés-végrehajtási intézetekben is előfordulhatnak atrocitások. A különböző kulturális hagyományokkal, társadalmi-szociográfiai jellemzőkkel rendelkező fogvatartottak között nagyobb valószínűséggel fordul elő konfliktusok kialakulása. A szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek jelentős része az erőszakos megoldásokat, vagy az azzal való fenyegetést tekinti jellemző eszközként egy esetleges konfliktus, vagy érdekellentét rendezésére". A fogvatartottakkal nevelő, pszichológus és lelkész is foglalkozik, illetve a bűncselekmények megelőzésének további eszköze, hogy olyan zárkaközösségeket alakítsanak ki, ahol a lehetséges elkövetőket és sértetteket előre felmérik, és ennek megfelelő differenciált elhelyezést alkalmaznak.
A börtönpszichológiával foglalkozó Fliegauf Gergely a problémáról a Börtönblogon is publikált A börtön és a kábítószer kapcsolata: az emberi jogok érvényessége a büntetés-végrehajtási gyakorlati munkában című tanulmányában egy kutatást idéz, mely azt írja: a rabok közötti agresszió nem olyan kiélezett, „ugyanakkor egy Budapesti Fegyház és Börtönben dolgozó személy kifejtette, hogy a börtönben gyakori a szexuális erőszak, főleg a fiatalabb rabok körében, akik ezt a habitust Tökölről, a fiatalkorúak intézetéből hozzák”.


http://hvg.hu/itthon/20100831_borton_szexualis_eroszak

Nincsenek megjegyzések: