2009. március 20., péntek

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL.....


BÖP Kft.: Botrányok - Ötlettelenség - Pazarlás
2009.03.12 | Spaller Endre

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nek (BÖP Kft.) befizetett díjakból egyre kevesebb jut az önkormányzatoknak, és egyre több folyik el. Ennek az okára fényesen rámutat egy történet.
A BÖP Kft.-nél tavaly nyáron kirobbant egy korrupciós ügy. Az ellenőrök pénzt fogadtak el olyan autósoktól, akik rendszeresen egy bizonyos területen parkolnak. Egy hangfelvétel bizonyította, hogy legalább fél évig a cég vezetésének a tudtával folyt mindez, és nem tettek semmit. Ők 200 millióra becsülték a veszteséget.
A botrány kirobbanását követően indult egy belső vizsgálat Dr. Tóth József polgármester kezdeményezésére, és egy rendőrségi nyomozás. A vizsgálaton meghallgatták a parkolóőröket. A következő kérdéseket tették föl nekik: „Ön korrupt?” „Tud a cégnél folyó korrupcióról?” Mindenki mindent tagadott. Olyan ez, mintha Magda Marinkot kérdezték volna arról, hogy gyilkos-e és tud-e valamit a gyilkosságokról. A vizsgálat nem talált korrupcióra utal nyomot, holott korábban Rusznák Imre, a cég vezetője mondta, hogy tud a cégen belüli korrupcióról. Ez a vizsgálat nem volt más, mint porhintés a szocialista többségű önkormányzatok szemébe. Az ügyben folyó rendőrségi nyomozás azóta is tart.
A vizsgálatról szóló jelentésben az egyik lehetséges megoldás az volt, hogy GPS-szel felszerepelt PDA-kat szerez be a cég, és ezzel követi az ellenőrök mozgását. Pont a héten indul el ezeknek a PDA készülékeknek a beszerzése. Még mielőtt kitérnénk e készülékek árára, szögezzük le, hogy a GPS-szel ellátott készülékek kb. 3-5 méter pontosan tudják meghatározni valakinek a helyét, így alkalmatlanok a parkolóőrök ellenőrzésére, és a korrupció visszaszorítására.
A PDA-k a cég vezetése szerint darabonként 400-600 ezer forintba kerülnek. Erre az árra rájöhet még az ÁFA, és biztosan növelni fogja még a programozás és az ellenőrök betanításának költsége. Így akár az egymillió forintot is elérheti egy készülék ára. A héten induló beszerzés összesen 45-50 millióba kerülhet. Az a határozott véleményünk, hogy ha a cég vezetése csak 400-600 ezer forintért tudja megoldani e készülékek beszerzését, akkor nem alkalmas feladatának ellátására.
Ennek a romló folyamatnak az eredményeképp a BÖP Kft. 2006-os befizetése az önkormányzatnak 350, a 2007-es befizetése 298 a 2008-as befizetése 192 millió forint volt. A XIII. kerületnek tehát mindezek az ügyek kb. 160 millióba kerületek csak 2008-ban. Ez egy óvoda féléves költségvetése.

A BÖP Kft-nél tétlenkedés és pazarlás helyett valamilyen bérletrendszer kialakítása lenne a megoldás. Addig, amíg nincs elég parkolóház és mélygarázs Újlipótvárosban, és a főváros más részein, addig lehetővé kéne tenni, hogy azok, akik rendszeresen itt parkolnak, ezt bérlettel tegyék meg.
Összefoglalóan tehát elmondhatjuk, hogy a BÖP Kft. vezetése szembesült egy 200 milliós korrupcióval, és semmit sem tett annak a megállítására. Amikor kirobbant a botrány, akkor a szőnyeg alá söpörték egy nevetséges vizsgálattal. Végül egy egészen más célú 50 milliós beruházásra próbálják meg ráfogni, hogy ezzel meg tudják majd fékezni a cégen belüli korrupciót. Mindez a szocialista vezetésű önkormányzatok asszisztálásával történik. A valódi megoldásról senki sem beszél, csak egyre kevesebb közpénz jut el az állampolgárokhoz. Itt 250 milliót veszítettünk.

Forrás:

http://www.spaller.hu/index.php?mode=cikkek&cikk_id=22
http://www.mno.hu/portal/622142
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=465056
http://www.hirszerzo.hu/cikk.ki_teszi_zsebre_a_parkolasbol_befolyo_penzt.100958.html
http://fidesz.hu/index.php?Cikk=130452
http://www.mtv.hu/videotar/?id=39870#

Nincsenek megjegyzések: