2011. október 19., szerda

Jóvátételi adót fizethetnek az egykori MSZMP-vezetők.

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: a témában több '56-os szervezet is megkereste Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőt, akinek javaslatára a kormánypárti frakciószövetség hétfőn megtárgyalta azt a kezdeményezést, amely arról szól, hogyan vonhatók be a korábbinál nagyobb mértékben a közteherviselésbe az egykoron az MSZMP vezető testületeiben és függetlenített apparátusaiban dolgozók. A frakció döntést még nem hozott a kérdésben, várja a kabinet, a nyugdíjbiztosító és történészek álláspontját is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a javaslatnak - amely nem példa nélküli Közép-Európában, mert Csehországban és Lengyelországban is alkalmaztak ilyen speciális szabályokat - nagy a támogatottsága a frakcióban, amely jövő héten folytatja a vitát egy ilyen adó lehetőségéről.

A jóvátételi adóból befolyó pénzt a méltatlan körülmények között működő '56-os szervezetek támogatására és a nehéz megélhetési körülmények között élő '56-os túlélők megsegítésére, kártalanítására fordítanák - mondta Lázár János.

A frakcióvezető közölte: az adóztatásra adott az alkotmányos lehetőség, mivel a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény úgy fogalmaz, hogy 1944. március 19-én megszűnt Magyarország függetlensége, és az új demokratikus jogállam 1990. május 2-án született meg, "magyarul" hatályos törvényen kívül helyezni az 1944 és 1990 közötti időszakot. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy azok, akik az MSZMP-nek mint "illegitim szervezetnek" a vezető beosztottjaként, vezető politikai testületének tagjaként, politikai vezetőjeként ma nyugdíjat kapnak, ez után a nyugdíj után adót fizetnének.

A jóvátételi adó azokat érintené, akik politikai döntéshozók voltak helyi vagy országos szinten. Kérdésre hozzátette, hogy az egykori munkásőrökre is vonatkozna. "MSZMP, KISZ és munkásőrök" - sorolta fel.

Arra a kérdésre, mekkora lehetne az adó mértéke, Lázár János azt válaszolta, hogy ezzel kapcsolatban egy javaslat hangzott el a frakcióülésen - ahol nem foglaltak állást a kérdésben -, mégpedig az, hogy az érintettek jelenlegi nyugdíjából mindenképpen maradjon meg a minimálnyugdíj kétszerese.

Wittner Mária múlt csütörtökön közölte az MTI-vel: javasolja, a Fidesz-frakció szakmai osztálya alkosson jogszabálytervezet arra, hogy vonják meg az áldozatokénál "szemérmetlenül" magasabb nyugdíjat azoktól a "hóhéroktól", akik "az előző rendszerből éltek", köztük munkásőröktől, párttitkároktól. Ezt a pénzt pedig '56-os szervezeteknek és a megtorlások áldozatainak adná. Mint fogalmazott, "végre igazságot kellene tenni ebben az országban". (rá)

MTI

Nincsenek megjegyzések: