2011. augusztus 10., szerda

Gyurcsány inkább a börtönt választaná.

A Fidesz narratívák, értelmezési keretek versenyét nyeri meg folyamatosan. Így történt az őszödi beszéddel, vagy a 2006. októberi rendőri intézkedéseivel kapcsolatban. Most újabb ilyen verseny közepén vagyunk. És a Fidesz ellenzéke – benne a szoci párt is – meg védekezik, magyarázkodik. Ez a politikai halál útja – írja Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök legújabb Facebook-bejegyzésében.

Orbán világossá tette: nem tartja érvényesnek a szociálisnak hazudott népszavazás előtti stratégiáját, miszerint a középosztálynak össze kell fognia a nehéz helyzetben lévő családokkal – olvasható Gyurcsány legújabb Facebook-bejegyzésében. Ez utóbbiak mostanában le vannak ejtve. Az adótörvények, a szociális rendszer átalakítása, a köz- és felsőoktatási koncepciók egyaránt az mutatják, hogy Orbán a legrosszabb, az osztályönzésen alapuló konzervatív politika híve és megvalósítója. Persze populista meg nacionalista is, de most nem ez az érdekes – teszi hozzá.

A bukott miniszterelnök szerint Orbán az egyébként is vékony középosztálynak is csak a felső felét támogatja. Az ő helyzetbe hozásukat célozzák intézkedései. De van egy bökkenő: ennek a csoportnak a támogatása messze nem elég a többség megtartásához. Akkor kell még valaminek lenni a tarsolyban.

Ha szociális-, gazdasági-, műveltségi alapon nem lehet megszerezni a többséget, akkor eszmei, ideológiai tábort kell szervezni, melynek összetartó ereje túlmutat az anyagi világ haszonelvűségén. Éltető, felemelő ideát kell adni a nemzetnek, s majd' elfelejtettem: kézzel fogható, tévében bemutatható ellenségeket – teszi hozzá.

Gyurcsány írásából kiderült, hogy Orbán börtönbe akar csukni jó néhányunkat? Igen. Az jó lenne. De az is elég lehet, ha a többség egyszerűen bűnözőként tekint ránk. A végső bírósági ítélet már nem érdekes, ha naponta sulykolt közítélet szerint alávaló bűnösök vagyunk. Ami az államadósság ügyében folyik az nyilván nonszensz a jog logikája szerint. De Orbán nem a jog, hanem a propaganda logikáját használja. Ha elhiszik az emberek, hogy mi, a korábbi kormányok vezetői, tagjai, pártjaik bűnösök vagyunk, ha nincs alternatíva, akkor kevesek támogatása is elég lehet a többséghez – tette hozzá.

Korábban arról írt, hogy a Fidesz narratívák, értelmezési keretek versenyét nyeri meg folyamatosan. Így történt az őszödi beszéddel, vagy a 2006. októberi rendőri intézkedéseivel kapcsolatban. Most újabb ilyen verseny közepén vagyunk. És a Fidesz ellenzéke – benne a szoci párt is – meg védekezik, magyarázkodik. Ez a politikai halál útja.

Gyurcsány szerint aki nem támadja a Fideszt – persze erkölcsi és jogi értelemben is tisztességesen – hanem csak védekezik, az alulmarad. Most itt tartunk. Stratégiai kérdés van a napirenden, a mi oldalunk meg szerencsétlenkedik. Sajtójával, politikusaival, állítólagos elemzőivel. Szerintem többségük nem érti, hogy mi zajlik.

Ja, és mi van a börtönnel? Az érdektelen. Majdnem mindent ki lehet bírni. Csak ezt az iszonyatos nyálaskodást és középszert nehezen. Mert a megvertség szagát árasztja – zárul a volt miniszterelnök bejegyzése. (pr)

MNO


Nincsenek megjegyzések: