2012. október 24., szerda

Védett zsaru a korrupciós ügy tanúja.




Budapest — Rendőri vezető a korrupt zsaruk ügyében a koronatanú!
A Blikk információi szerint egy magas rangú egyenruhás alkut kötött a nyomozóhatósággal. Mivel saját szerepe a korrupciós ügyben a többiekéhez képest jelentéktelen volt, mindössze a székébe került a ballépése, egyéb büntetést nem szabnak ki rá. Így tehát a rendőrségi átszervezés egyik áldozata az ügy kulcsfigurája, ám, hogy ki az, titkolják. Csak annyi szivárgott ki róla, hogy eddig Budapesten teljesített szolgálatot.
A leköszönő rendőri vezető olcsón megúszta az általa elkövetett bűncselekményt, hiszen székét mindenképpen elveszítette volna, ráadásul a büntetőjogi felelősséget is viselnie kellett volna. Ő ehelyett elmondta, kiknek mi volt a szerepe a V. László által működtetett bűnszervezetben, mekkora pénzek mozogtak az éjszaka császára és az egyenruhások között. Sőt, arról is beszámolt, hogy mely fővárosi politikusok segítségével, vagy tudtával folytak éveken át a visszaélések.
A gyanúsítottból lett tanú neve mindvégig rejtve marad. Biztonsága érdekében még az iratokban is egy kóddal jelölik majd. Megjelennie egyszer sem kell neki a bíróságon, extrém esetekben a bíró egy hatósági tanú jelenlétében kihallgathatja. Védett tanúk jellemzően bűnszervezetek felszámolásánál szerepelnek, hiszen ezen ügyek felderítését a hálózat szabadon lévő tagjai mindig próbálják megakadályozni. Így történt ez a rendőri korrupciós ügyben is, ahol a gyanúsítottakat az ország különböző részeire kellett szállítani.
– A hatóság és a gyanúsított közti egyezségre lehetőséget nyújt a büntetőtörvénykönyv. Fontos, hogy bűne kisebb legyen, mint a nyomozás célpontjáé és értékes, friss információkat adjon. Mindez az ügyészségen keresztül történik – fejtette ki Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanszékvezetője.
Mint ismeretes, a főügyészség korábban őrizetbe vette H. Lajost, Kalmár Tamást, a BRFK t, illetve V. Lászlót és mindenesét, V. Istvánt. Nem sokkal ezután Gulyás Imrét és K. Attilát is előzetesbe helyezték, azzal a gyanúval, hogy fizetést kaptak az éjszaka urától.
Blikk-információ


http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/vedett-zsaru-a-korrupcios-ugy-tanuja-2112689

Nincsenek megjegyzések: