2013. november 24., vasárnap

Nyitott csomagtartóval ingyenes a parkolás.




Budapest – Különös módon trükköznek a parkoló autósok. Egy jogszabályban talált kiskaput kihasználva ingyen állhatnak a kocsik a fizetőövezetekben is, mindössze annyit kell tenni a sofőrnek, hogy felnyitja a járgány csomagtartóját.
Hirdetés

Ez ugyanis, mint azt egy lapunknak nyilatkozó parkolóőrtől megtudtuk, folyamatos rakodásnak minősül.
– Egyre több autós alkalmazza a módszert. A csomagtartóból kiveszik az értékesebb holmikat, az utasteret lezárják, felnyitják a hátsó ajtót, és már mentesültek is a fizetés alól – panaszolta el az első kerületben dolgozó parkolóőr.
A Blikk riporterei is tesztelték, hogy valóban működik-e a módszer. Autónkkal a körút közelében egy forgalmas helyen, fizetős zónában megálltunk, a csomagtartót felnyitottuk, s mintegy száz méterre a kocsitól lesben álltunk. A parkolóőrök pár perces szemlélődést követően tovább haladtak. Tesztünk két óráig tartott, ezalatt többször elsétáltak a zöldmellényesek az autó mellett.
Az Emberibb Parkolásért Egyesület főtitkára számára nem volt ismeretlen a trükk. Mint Murányi József elmondta, a kiskapu miatt valóban nem lehet megbüntetni az így parkolókat akkor sem, ha nem váltottak jegyet.
– A jogszabály szerint a rakodás nem minősül várakozásnak, így parkolási díjat sem kell fizetni érte. A rakodás addig nem minősül várakozásnak, amíg az folyamatosan tart. A rakodás időtartamáról nem rendelkezik a fővárosi közgyűlés önkormányzati rendelete – fejtette ki Murányi, és hozzátette: ha megbüntetik a felnyitott csomagtartóval parkoló autókat és az ügy bíróságra kerül, a parkolási társaság nem tudja bebizonyítani, hogy az adott gépjárművel blicceltek, s nem pedig pakolt a tulajdonos.
Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központot is, hogy megtudjuk, van-e valamilyen eszköze a hatóságoknak, hogy fellépjenek a trükköző autósokkal szemben. Szombat reggelig nem érkezett válasz.
K. Sz.


http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/nyitott-csomagtartoval-ingyenes-a-parkolas-2218077

Nincsenek megjegyzések: