2011. július 6., szerda

Bilincsben vezették elő Szilvásyt.

Őrizetbe vette a rendőrség Szilvásy Györgyöt, a volt szocialista titokminisztert. A hírTV információi szerint a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte az éjszakát. A katonai ügyészség szóvivője sem az eljárást, sem az őrizetbe vételt nem kommentálta.

Pénteken vitték be kihallgatásra, miután házkutatást tartottak nála, vidéki házában. A televízió úgy tudja, a volt NBH-főigazgató, Galambos Lajos tett terhelő vallomást Szilvásy Györgyre a katonai ügyészségen, és ezzel összefüggésben indult eljárás. Szilvásy minisztersége alatt 2007-ig Galambos Lajos volt az NBH főigazgatója.

A katonai ügyészség szóvivője sem az eljárást, sem az őrizetbe vételt nem kommentálta. Szilvásy esetleges előzetes eltartóztatásáról a hatályos jogszabályok szerint az őrizetbe vételtől számított 72 órán belül, tehát legkésőbb hétfő estig kell döntenie a bíróságnak. Sebes Péter - aki az UD Zrt.-ügyben védi Szilvásyt - pénteken azt mondta: a házkutatásról a hírTV adásából értesült, részleteket nem tud, mert – állítása szerint – ebben az ügyben nem kapott védői megbízást Szilvásytól.

Galambos Lajos ügyvédje nem árulta el, hogy védence tett-e terhelő vallomást Szilvásy Györgyre. Molnár Lajos arra hivatkozott, hogy az ügy államtitok. Az NBH volt főigazgatóját pénteken helyezte házi őrizetbe a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A döntés ellen a nyomozóhatóság és Galambos Lajos is fellebbezett.

A Magyar Nemzet információi szerint az ügyben a titkosszolgálatok belső elhárítására létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat fél éve indított nyomozást, az eljárás sokáig titokban folyt. A volt főigazgató pénteken, a bírósági tárgyalás után nem akart nyilatkozni.

Gyurcsány ismét vádaskodik

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogjában védte meg egykori titokminiszterét. A volt szocialista kormányfő blogbejegyzése szerint Szilvásyt „államellenes bűncselekménnyel” gyanúsítják, akárcsak az NBH volt főigazgatóját. Gyurcsány az ügyészséget ismét azzal vádolja, hogy politikai nyomásra cselekszik. Bővebben >>>

Molnár nem tudja elképzelni

A szocialisták pártállamot és politikai leszámolást emlegetnek Szilvásy György őrizetbe vételével kapcsolatban, és bíznak a volt titokminiszterben, bár a gyanúsítás részleteit nem ismerik. Molnár Csaba országgyűlési képviselő szerint elképzelhetetlen, hogy valakit Magyarországon államellenes bűncselekménnyel gyanúsítsanak meg.

Kifejtette: „nem emlékszem arra, hogy demokratikus viszonyok között államellenes bűncselekmények miatt politikusokat próbáltak meghurcolni Magyarországon. Talán utoljára az '50-es években”. A szocialista országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „egészen elképesztőnek és furcsának tartom ezt a dolgot. Teljesen bizonyos vagyok benne, hogy a független magyar bíróság előtt nem áll meg az, hogy valakit államellenes bűncselekményekkel akarnak vádolni a 21. században, ez az '50-es évek a tempója és a technikája”.

Lamperth: Erősen hajazok erre

Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter úgy nyilatkozott: csak sajtóhírekből értesült arról, ami Szilvásy Györggyel történt, erre pedig nem alapozhat véleményt. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy megítélése szerint politikai döntés született-e, úgy válaszolt: „erősen hajazok erre, mert nem ez lenne az első ilyen lépése az ügyészségnek”.

Mesterházy: Szilvásy áldozat

Kiállt Gyurcsány Ferenc embere mellett Mesterházy Attila. A szocialista párt elnöke az MSZP választmányi ülése után azt kérte a tagságtól, hogy fejezzék ki szolidaritásukat Szilvásy György mellett. Mesterházy szerint a Gyurcsány-kormány volt titokminisztere egy politikai leszámolás áldozata, és hisznek Szilvásy ártatlanságában.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: „nem tudom, hogy mi az, amivel gyanúsítják, így politikai véleményt sem kívánok mondani. Egy biztos, minden megtámadott szocialista politikust szolidaritásunkról biztosítunk”. Hozzátette: „igen erős az az érzésünk, hogy a miniszterelnök úr tudatos politikai hajtóvadászatot folytat, hiszen ő maga mondta, csak érjen véget a soros elnökség, elkezdik a - ő úgy fogalmazott - elszámoltatást. Engedje meg, hogy én másképpen leszámoltatást mondjak”. (pr)

hírTV, MTI


Nincsenek megjegyzések: