2011. július 21., csütörtök

Földesi-Szabóval indulhatott a dominó .

Noha az MSZP-ben a Szilvásy György volt nemzetbiztonsági miniszter ellen indult eljárást koncepciós „felnégyelésnek” tekintik, a nyilvános részletek arról árulkodnak: az érintettek egymást dobták föl, esetleg azért, hogy jelezzék (vád)alkuképességüket az ügyészségnek – derül ki a csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszból.

A dominósor elején Földesi-Szabó László állt a maga Egymásért nevű alapítványával. Egyes ázsiai csempészügyletekért Földesi-Szabó Lászlót tavaly első fokon hét év börtönre ítéltek – mire ő megszökött a tárgyalóból. Idén májusban viszont feladta magát, ami azért állhatott érdekében, mert egy ideje Európán belüli csempészügyletekkel is gyanúsítják (itt értelemszerűen nem vámelkerülés, hanem 260 millió forintos adócsalás a gyanú). Okkal gondolhatta: ha lerántja a leplet az Egymásért körüli titkosszolgálati-politikai hálóról, jobban áll majd a szénája az újabb büntetőügy ítélethozatalakor.

„Annyit elismerek, hogy védencem a közelmúltban mély, feltáró vallomást tett” – mondja a Földesi-Szabót képviselő Berényi András. S ami még biztos: a Budapesti Katonai Ügyészség június elején nyílt nyomozást rendelt el vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés gyanújával, melynek – a mából visszatekintve – csakis Galambos Lajos, az Egymásért Alapítványt eleinte „csendestársként”, majd kuratóriumi tagként menedzselő NBH-exfőigazgató lehetett a célpontja. Galambos előtt azonban az ügyészség még „befogatta” Ausztriában a csempészalapítvány másik motorját, Jakubinyi Róbertet – talán egy vádalku reményében. Ebbe az irányba mutat legalábbis, hogy a Galambos pénztárnokaként azonosított Jakubinyit a hírek szerint nem vesztegetéssel gyanúsítanák, hanem egy csekélyebb megítélésű részvény-adásvételi akcióval.

Ilyen előzmények alapján magától értetődött volna: a Galambos elleni gyanú az Egymásért Alapítvánnyal kapcsolatos vesztegetés lesz. Néhány óra múlva azonban kémkedést olvastak a fejére – ami szakértők szerint akár azt is jelentheti, hogy a volt NBH-főnök önmagára és Szilvásy György egykori titokminiszterre terhelő vallomást tett (cserébe hanyagolták nála a vesztegetési témát). Még egy fogódzó: a Galambos-utód Laborc Sándor ügyvédje leszögezte, hogy védencét biztosan nem elődje „terhelte be”, ráadásul nem kémkedéssel, hanem bűnpártolással gyanúsítják. Ez arra utal, hogy akár Szilvásy is elővezethetett egy-egy olyan új tényt, ami alapot adott a KGB-akadémián végzett Laborc gyors meggyanúsítására. Az a hír pedig, mely szerint Laborc ugyancsak mély, feltáró jellegű vallomást tett, szinte „kötelezővé” teszi, hogy az ügyészség más kormányzati potentátokra is kiterjessze a büntetőeljárást.

S hogy a valóságban mik a Szilvásy–Galambos–Laborc-büntetőügy központi szálai, egyebek mellett ez is kiderül a csütörtöki Heti Válaszból. Ami biztos: az ügyészek azt vizsgálják, kiadott-e bárki szigorúan titkos nemzeti adatot idegen (az értesülések szerint orosz) szervezeteknek.

Hackertámadásokkal gyanúsíthatják Szilvásyékat

Az Index információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) két korábbi főigazgatóját és Szilvásy György volt titokminiszert azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a magyar kormányzati szervek informatikai hálózatának illegális megtámadásában. A portál úgy tudja, hogy a katonai ügyészségre Szilvásy Györggyel egy időben bevitt csuklyás férfi az UD Zrt.-ügyben érintett hacker volt.

Az index.hu-ra szerda délután felkerült cikkben azt írták: az NBH két korábbi főigazgatóját, Galambos Lajost és Laborc Sándort, valamint Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét egy évekkel ezelőtti illegális akciósorozat miatt gyanúsították meg kémkedéssel. A gyanú szerint még nemzetbiztonsági vezetőként mindhárman részt vettek egy a kormányzati gerincháló és több kormányzati szerv informatikai rendszere ellen indított hackertámadás megszervezésében – tette hozzá a hírportál.

Laborc Sándor védője Zamecsnik Péter azt mondta a sajtónak, hogy Szilvásyt felbujtóként gyanúsították meg az ügyben. (pr)

hírTV, MNO, MTI



Reméljük az MSZP-s dominó eldönti Rusznákor is végre már.

Nincsenek megjegyzések: