2009. július 2., csütörtök

225 millió nyomában (A 13.kerületben.)

225 millió nyomában (A 13.kerületben.)
2009.06.25 | Spaller Endre

2009. március 12-ei ülésén döntött a XIII. kerületi önkormányzat az Ipoly utca 3. sz. alatti telek árverésre bocsátásáról. Az Újlipótváros szívében lévő ingatlan egy saroknyira van a Dunától, és a Szent István parktól egyaránt. A kikiáltási ár 330 millió forint volt. Az általunk készíttetett szakértői jelentés szerint az ingatlan értéke 554 646 000 forint. Az eladási és a szakértői ár között közel 225 millió forint különbség van. E hatalmas különbség akár büntetőjogi következményekkel is járhat.
Az önkormányzat egy 400 m2-es helyiséget visszavásárol a megépítendő házban, melyben orvosi rendelő lesz. Így a vevőnek 160 millió forint garantált bevétele van.
A telek eladását az ellenzéki pártok egyhangúan ellenezték az alacsony kikiáltási ár miatt, azt egyedül a kormányzó MSZP erőltette. Az eladásról szóló döntést követően rendkívüli testületi ülést hívtunk össze. Javasoltuk, hogy ilyen feltételekkel ne adjuk el az ingatlant, ám ahhoz az MSZP ragaszkodott. Végül egy pályázó jelentkezett, és kikiáltási áron vette meg.
Az önkormányzat két értékbecslést is készíttetett. Mindkettő kizárólag a kerület külső részein lévő telkeket vesz alapul, amelyekre ráadásul sokkal kisebb épületeket lehet építeni. Nehezen érthető, hogy az önkormányzat vezetői, mint ingatlaneladással 15 éve foglalkozók ezt miért nem kérték számon az értékbecslőn?
Nem értjük az eladás körüli sietséget már csak azért sem, mert az eladott telek nem létezett az eladás pillanatában, és nem létezik ma sem. A telket úgy adta el az önkormányzat, hogy az eladást egy telekalakítás kell megelőzze. A telekalakításnak a mai napig sincs nyoma a földhivatali nyilvántartásban.
Tudomásunk szerint az akkor még csak pályázó Jász Ingatlan Kft. a rendkívüli testületi ülés hírére készítette el az ingatlan látványtervét, amelyet csak Hiszékeny Dezső alpolgármesternek juttatott el. Ez arra utal, hogy volt kommunikáció az önkormányzat vezetése, és a későbbi vevő között, ami az alacsony ár miatt további feltételezésekre ad alapot.
Az értékbecslésünk szerint az önkormányzat áron alul, legalább 225 milliót veszítve adta el az Ipoly utca 3. sz alatti ingatlant. Volt kommunikáció az eladó és a vevő között. Ez felveti annak a gyanúját, hogy a XIII. kerületi önkormányzat szocialista vezetése ki akarta játszani az ingatlant a vevőnek.

http://www.spaller.hu/index.php?mode=cikkek&cikk_id=32

http://hvg.hu/itthon/20090625_XIII_kerulet.aspx

A kommunisták megint loptak ezek szerint a 13.kerületben.

Nincsenek megjegyzések: