2009. július 16., csütörtök

Zuschlag bevallotta: halottra akarta kenni.



Zuschlag bevallotta: halottra akarta kenni

Vallomást és beismerő vallomást tett Zuschlag János a bíróságon. Hét szervezetükből négy fiktív volt, ezekbe kizárólag azért ment a pénz, hogy az MSZP ifjúsági szervezetének programjait bonyolítsák. Hogy ezek kampányrendezvények voltak-e, arról azt mondta, hogy ez nézőpont kérdése. A pénzeket odaítélő minisztériumokról és miniszterekről, így például Gyurcsány Ferencről azonban Zuschlag nem beszélt.
Két hónapos "téli szünet" után rögtön fél órás szünettel kezdődött a Zuschlag per újabb tárgyalása. A fél kilences kezdésnél csak annyi hangzott el, hogy a tárgyalást 9 óráig felfüggesztik, szüntetet rendeltek el, mivel a sok újságíró csak nehezen fért el a teremben.

Zuschlag János elismerte, személyes felelősségét a fiktív egyesületek alakításában. Négy Egyesületről ismerte el Zuschlag János, hogy azok valódi érdemi tevékenységet nem folytattak, hanem egyetlen tevékenységük a Fiatal Balodal (FIB) rendezvényeit megvalósítása volt. A négy egyesület, az Atlasz Egyesület, az Y generáció Egyesület, a XXI. Századért Alapítvány és a Vörösfenyő Egyesület volt – mondta Zuschlag János.


Vallomásában elmondta, hogy „1998 után elterjedt az a szokás, hogy civil szervezetek segítségével vagy neve alatt jobban lehetett pályázni, több pénzt lehetett kapni ifjúsági programokra, mintha politikai pártok pályáztak volna”. Ekkor vetődött fel, hogy hozzanak létre civil szervezeteket. Mivel azonban ezek szabályos működtetése nehézkesen ment, ezért fiktív tagokkal, érdemi tevékenységet valójában nem végző egyesületeket hoztak létre.


Ezeknek az egyesületeknek a létrehozásával kapcsolatos felelősségét Zuschlag János, a bíró kérdésére elismerte. „Ennek a döntésnek a meghozatalának én is részese voltam. Mivel én voltam az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) ügyvezetője, ha én azt gondoltam volna, hogy ne csináljuk, akkor nem csináltuk volna, de nem láttunk más lehetőséget” – tette hozzá.

Az egyesületek működésével kapcsolatban azt mondta, hogy ez egy örökölt rendszer volt, aminek kialakult rendszere volt, így fel sem merült, hogy ezt másként is lehetne csinálni. „Ezt senki nem úgy fogta fel, hogy bűncselekményeket követ el, csak sokkal praktikusabb, kényelmesebb volt úgy működtetni egy szervezetet, hogy nem kell összehívni taggyűléseket” - mondta el Zuschlag János. Zuschlag János utalt arra, hogy több már 5-6 évvel ezelőtt megszűnt egyesület is ugyanígy működött, de ezekre nem tért ki részletesebben.

Zuschlag János elismerte 3 millió forint romaintegrációs pénz „elsikkasztását”. Az egyik vizsgált egyesület, Az Együtt a Harmadik Évezredért alapítvány 3 millió forintot nyert egy romaintegrációs program, a „devienciamentes közösség” megvalósítására. Zuschlag János elismerte, hogy ezt a pénzt nem erre költötték. Azt mondta: pontosan tudja, hogy mire, de erről egyelőre nem kíván nyilatkozni. Igaz a bíró kérdésére utalt rá, hogy később esetleg mégis beszél erről.

Zuschlag Jánost később arról kérdezték, miért volt minden vádlottal ilyen jó viszonya, függetlenül attól, hogy gyakran találkoztak-e vagy sem. Azt válaszolta, hogy neki, mint politikusnak ilyen a természete, és hogy ő most a Büntetésvégrehajtási Intézetben is mindenkivel jóban van.

Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Nincsenek megjegyzések: