2011. november 3., csütörtök

Gyurcsány szakított az MSZP-vel.

Új pártban folytatja a politizálást
RTL Híradó - Borsody István
2011-10-22 17:36:00
Kettészakadt az MSZP, ahogy azt várni lehetett. Gyurcsány Ferenc szombaton bejelentette, hogy önálló pártot alapít több képviselőtársával, a Demokratikus Koalíciót. Az RTL Híradó kérdésére azt mondta, nem lesz miniszterelnök-jelölt a következő választáson, az MSZP-vel pedig szeretne együttműködni. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta, az MSZPnek jót tesz a kiválás.

Gyurcsány Ferenc bejelentette szakítását az MSZP-vel, és új pártot alapított. A korábbi miniszterelnök és a szocialista párt vezetői között már régóta ellentét feszült. Sokan őt okolták a párt 2010-es súlyos választási vereségéért. Ugyanakkor még mindig sokan támogatják a baloldali szavazók közül. Gyurcsány meg akarta változtatni az MSZP jelenlegi politikáját, de alulmaradt.

Gyurcsány azt mondta, céljuk, hogy leváltsák Orbán Viktort, de ahogy fogalmazott, pártja kormányprogramját nem ő mutatja be a választások előtt.

„- Azt gondolom, hogy 2014-ben én nem leszek miniszterelnök-jelölt.
- Milyen pozíciót lát ebben a pártban?
- Gondolom, valamilyen vezető leszek” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A bejelentés után többen már a helyszínen jelezték, hogy belépnek az új pártba, ami egyébként még nem is létezik. A jelenlegi Demokrata Párt alakul át Demokratikus Koalícióvá, két hét múlva.

Eközben az MSZP központjában a választmány tanácskozott. Az MSZP elnöke azt mondta, jól jártak azzal, hogy Gyurcsány Ferenc és köre kivált a pártból, mert nem lesznek belső viták.

„A szocialista párt meg fog erősödni ettől a döntéstől, és a szocialista párt lesz a váltópárt 2014-ben – mondta Mesterházy Attila.

Az MSZP határozatot fogadott el, amiben felszólította a távozni készülő képviselőket, adják vissza mandátumukat. Erre egyébként senkit nem lehet kényszeríteni a törvények szerint. Az új pártnak önálló frakciója lehet a Parlamentben.

Nincsenek megjegyzések: