2011. november 3., csütörtök

Vége szétszakadt az MSZP.




Vége: szétszakadt az MSZP
Bucsy Levente, Tompos Ádám

2011. október 22.

Létrehozunk egy új, polgári, nyugatos, balközép pártot. Az új párt neve: Demokratikus Koalíció – jelentette be Gyurcsány Ferenc az MSZP platformjaként egy évvel ezelőtt létrejött Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvényén a Vasas sportcsarnokában. Hozzátette: a mai nappal új frakció is alakul Molnár Csaba vezetésével.
Csendes beszédet fogok ma mondani. Október 23-a előestéjén, 1956-tal kezdve, ami a népi progresszív hagyományok betetőződése – kezdte szombati szónoklatát Gyurcsány, „a végén meghasonlott ünnepnek” nevezve '56-ot. – A jobboldal mai képviselői Nagy Imrét elhallgatva csak Mindszentyt hangsúlyozzák, satírozzák Nagy Imrét – folytatta. „Magyarország polgáraihoz” fordulva azt kérte, éljék bele magukat Nagy Imre helyzetébe a Kisfogház börtönben. – Hajtsuk meg fejünket '56 nehéz harcaiban elhunytak, majd az azt követő időszakban megnyomorítottak emléke előtt.
Ezután gyorsan áttért az Orbán-kormány ostorozására. A bukott kormányfő jelenleg az „önkény fojtogató levegőjét érzi”, s illegitimnek tartja „Orbán rendszerét”. – Illegitimnek tekintjük az Orbán egypárti alkotmánya alapján kinevezett állami vezetőket. A legfőbb ügyészt, az alkotmánybírákat, az ÁSZ elnökét, és folytathatnám a sort. Szemükbe nézve azt mondanám, „egyetlen párt hatalomittas elnökét szolgáljátok”.
Szerinte Orbán Viktor „silány szellemi színvonalon kapaszkodik a kétharmadba, zárójelbe téve, megtaposva '89 szellemi örökségét”. Tart tőle, hogy „a Kossuth téren helyreállítják a '44-es állapotokat”. – Mi előre akarunk menni, és nem vissza – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. Trianonról is elmondta a véleményét: az „egy úri politika következményeként szakadt” Magyarországra. De Trianonnál is nagyobb gondnak nevezte a „kisstílű keresztény politizálást”, ami meglátása szerint ma súlyként nehezedik ránk.
– Meg fogunk küzdeni Orbán Viktorral, és biztosak vagyunk benne, hogy győzünk – mondta a megfázástól elcsukló hangon a volt kormányfő. Rögtön ezután a lényegre tért: „Adtunk még egy esélyt a hozzánk legközelebb álló pártnak. A legnagyobb baloldali pártnál jobb párt kell. A demokratikus sokaság egy átfogó mozgalomért kiált. Sokat érveltünk, sokat küzdöttünk, nem sikerült. Kell valamit mondanom önöknek! Nekünk nagyon sok barátunk van az MSZP-ben. Ennek a pártnak a támogatásával kormányfő voltam. Ezekben a percekben véget ér a párttagságom. Ha egyszer úgy döntünk, hogy elmegyünk, az a dolgunk, hogy vigyázzunk a maradókra. Ma utoljára mondok kritikus szavakat az MSZP-re. Versenyben leszünk, sok sikert kívánunk egymásnak. Ha majd bántani fognak minket volt párttársaink, ezekre a sértésekre nem válaszolunk. Hogy a Magyar Szocialista Pártból egy új párt legyen, abban kudarcot vallottunk.”
Gyurcsány Ferenc bejelentette: „létrehozunk egy új, polgári, nyugatos, balközép pártot”. Az új párt neve: Demokratikus Koalíció.
A bukott kormányfő ezt követően egyfajta technikai lábjegyzetben közölte, hogy ma Magyarországon a pártok bejegyzéséről Polt Péter dönt. Gyurcsány elmondta: ő nem bízik Poltban, így nem bízzák rá a sorsukat sem. Éppen ezért, hogy Poltnak ne lehessen köze a párthoz, a pár hónapja létrehozott Demokrata Pártból hozzák létre a Demokratikus Koalíció Pártot. Gyurcsány szerint ez fityisz Poltnak. Bejelentette azt is, hogy szombaton megalakult a DK parlamenti frakciója is, ennek vezetője pedig Molnár Csaba lesz.
Gyurcsány elmondta, ehhez a parlament szabályai szerint az kell, hogy a frakció kimondja a megalakulást, ezért nem kérnek engedélyt a Ház elnökétől. „Tudjuk azt, hogy ennél kevesebbet sem engednének meg nekünk ellenfeleink, ezért alávaló, gazember packázással próbálnak majd minket ellehetetleníteni, de ki fogunk állni Kövér Lászlóval szemben.” Közölte továbbá: a Demokratikus Koalíció egyes számú párttagkönyvét Vitányi Iván kapja.
A Demokratikus Koalíció Platform születésnapi eseményének szpíkere Dési János, az ATV és a Klubrádió műsorvezetője volt, aki röviden felvezette A tűz csiholója című Ady-költeményt, ezt követően pedig Somló Tamás rövid, zenés szónoklatban gratulált előre is a koalíciónak (repertoáron: „Talán újrakezdhetnénk...”; „Annyi mindent nem szerettem még”). Még más versek és szónoklatok is megelőzték a bukott kormányfő bejelentését, szerepelt még Molnár Csaba, aki Gyurcsány jobbkezeként szintén az „Orbán-rendszerről”, Polt Péter „kommandójáról” beszélt, „az idő hiánya miatt” részletekbe nem menően.

http://mno.hu/belfold/vege-szetszakadt-az-mszp-6211

Nincsenek megjegyzések: