2011. szeptember 14., szerda

Kiadták Gyurcsányt.

Az Országgyűlés 306 igen, 52 nem ellenében, tartózkodás nélkül úgy döntött, felfüggeszti Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. – Az ügyészség valótlant állít. A gyanúsítás egyetlen szava sem helytálló – fogalmazott a bukott miniszterelnök hétfő esti felszólalásában a parlamentben.
A volt kormányfő felidézte, a beruházás egymilliárd dollárt hozott volna és 2500 embernek teremtett volna munkahelyet. „Azt gondoltam, és ma is azt gondolom, ez Magyarország érdekét szolgálta volna” – fogalmazott. Hozzátette: támogatásáról biztosította a beruházást, de ha ez bűn, akkor azt több tucatszor is megtette.

Gyurcsány látszólagos jogi kérdésnek nevezte az ellene indult mentelmi jogi eljárást, „nyilvánvaló politikai leszámolásnak” nevezte azt. Idézett Orbán Viktortól, neki tulajdonítva ama kijelentést, mely szerint „ha lehetőség van rá, meg kell ölni politikai ellenfeleinket”, s szerinte azt is mondta a regnáló kormányfő, hogy jobban szeretné látni Gyurcsányt holtan, mintsem sebesülten. A bukott miniszterelnök leszögezte, „alávaló hatalom uralja Magyarországot”, amivel minden demokratának szerinte szembe kell szállnia. Az „orbáni autokratikus hatalom kemény ellenfelének” nevezte magát a parlamenti beszédben, Polt Péter legfőbb ügyészt pedig Orbán Viktor lojális kiszolgálójának. Gyurcsány azt is kijelentette, hogy az Orbán-kormány feldúlta Magyarországot, hozzátéve, ő ezzel a rendszerrel lesz perben és haragban. Hangját megemelve mondta: „Elég! Elég!”

Gyurcsány Ferenc elmondta, nem gondolja, hogy mentelmi joga mögé kellene bújnia, hisz benne, hogy az eljárás végén tisztán fog állni. A volt kormányfő azt kérte a képviselőktől, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak. „Amiért én harcolok, az egy jobb világ, mint amit önök építenek” – fogalmazott. (da)




Nincsenek megjegyzések: