2011. szeptember 1., csütörtök

Vadai Ágnes és az ellentmondások.

Az előző ciklusra visszanyúló lehallgatási botránnyal, az úgynevezett UD-üggyel összefüggésben hallgathatták ki a katonai ügyészek a szocialista Vadai Ágnest, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jelenlegi elnökét. Ezt feltételezi a hatósági nyilatkozatok alapján az időközben tönkrement vagyonvédelmi vállalkozás jogi képviselője. Vadai Ágnes részleteket továbbra sem közöl és ellentmondásosan nyilatkozik.

Vadai Ágnest augusztus második hetében hallgatta meg tanúként a Budapesti Katonai Ügyészség. A szocialista politikus akkor annyit közölt a sajtóval, hogy a meghallgatásnak nincs köze ahhoz a kémügyhöz, amelyben a Gyurcsány-kormány szinte valamennyi titkosszolgálati vezetője gyanúsított már. Vadai Ágnest a szintén az első ciklusra visszanyúló UD-ügy telefonlehallgatásairól kérdezhették. Ezt feltételezi a cég jogi képviselője. Futó Barnabás arra emlékeztet, hogy a szocialista képviselőt olyan büntetőügyben idézték be tanúként, amely jogosulatlan titkos információgyűjtés gyanújával indult.

Az ügyvéd feltételezését Vadai Ágnes nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A politikus ellentmondásosan nyilatkozott: néhány hete még államtitokra hivatkozott, most viszont állítólag már maga sem tudja, hogy miről faggatták az ügyészek.

Az UD-ügy két éve robbant ki, amikor az akkori titokminiszter azzal vádolta meg az akkor még ellenzékben lévő Fideszt, hogy árnyék-titkosszolgálatot működtet. Szilvásy György bizonyítékként azokra a nyilvánosságra került telefonbeszélgetésekre hivatkozott, amelyeket az UD vezetői folytattak az első Orbán-kormány két titokminiszterével, Kövér Lászlóval és Demeter Ervinnel.

Az UD-ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetése feljelentést tett, de a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a büntetőeljárást. (lm)

hírTV


Nincsenek megjegyzések: