2010. október 2., szombat

Parkolási ügy - újabb gyanúsítások (BRFK)



2010.09.30. csütörtök 15:59
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya vesztegetés bűntette elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást a fővárosban történt parkolási visszaélésekkel kapcsolatban.
Az eljárás jelenlegi adatai szerint 2007 szeptemberétől 2009 szeptemberéig terjedő időszakban több parkolóőr rendszeresen kért, illetve fogadott el pénzt főként az illetékességi területükön működő üzletek dolgozóitól, illetve tulajdonosaitól azért, hogy a leparkolt járműveket ne pótdíjazzák. Alkalmanként a jármű használója és az érintett parkolóőr között a hivatalos tarifánál jóval kedvezőbb összeg cserélt gazdát.
A vesztegetésben résztvevők között pontos és folyamatos tájékoztatás zajlott, telefonszámokat cseréltek és minden fontos információt megosztottak egymással. A parkolóőrök két vezetőjük tudtával és támogatásával tevékenykedtek, ennek fejében a napi bevételből e két vezető részére is juttattak bizonyos összeget. A pénzért cserébe az érintett vezetők a parkolóőrök beosztását számukra kedvezően alakították, folyamatosan a kiemelt parkolási zónákba osztották be őket, valamint előre tájékoztatták őket a várható ellenőrzésekről.
2009. évben a gazdaságvédelmi nyomozók 4 parkolóőrt fogtak el, majd ugyanabban az évben további egy fővel bővítették a gyanúsítottak körét.
A tovább folytatott nyomozás során beszerzett adatok, bizonyítékok feldolgozása, elemzése eredményeként 2010. szeptember 29-én egy összehangolt akció keretében 9 személyt fogtak el és állítottak elő a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói. Az előállított parkolóőröket vesztegetés bűntettének elkövetésével gyanúsították meg - többségük megtagadta a vallomástételt. Őrizetbe vételük nem volt indokolt, ezért az eljárás során szabadlábon védekezhetnek.
Az eddig lefolytatott büntetőeljárás során a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya 14 parkolóőrt, az üzlettulajdonosi oldalról 46 személyt gyanúsított meg vesztegetés bűntettének elkövetésével. A büntetőeljárás során négy parkolóőr kivételével mindnyájan szabadlábon védekezhetnek.


BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY


http://www.police.hu/friss/BRF_20100930sm1.html?query=parkol%C3%B3%C5%91r

Nincsenek megjegyzések: