2010. október 27., szerda

Vitányi Marxot, Molnár Istent szólította Gyurcsány gyűlésén.

A '89-es demokraták pártját szervezné meg Gyurcsány Ferenc az MSZP-re építve, mivel szerinte egy új erő alapítása árulás lenne a mostanival szemben – hangzott el a Demokratikus Koalíció budapesti alakuló rendezvényén. A bukott miniszterelnök most már népi kezdeményezést szervezne az új alkotmány elfogadásáról és támogatja a szocialisták népszavazási kezdeményezését is. Molnár Csaba és Vitányi Iván egyaránt a demokratikus erők összefogásáról szónokolt.

Több százan gyűltek össze a Demokratikus Koalíció alakuló gyűlésére a fővárosi Szent István parkba, ahol a sátor környékét fémkerítéssel zárták el. A rendezvényen többek között megjelent Szabó Zoltán volt szocialista képviselő, Vágó István, Iványi Gábor metodista lelkész, Debreczeni József közíró és Terry Black, aki önkormányzati képviselőjelöltként 22 szavazott szerzett az MSZP színeiben. A rendezvényre érkező Gyurcsány Ferencet nagy taps fogadta a sátorban, míg Mesterházy Atillát csak korai távozása alatt tapsolta meg az idős átlagéletkorú közönség.

Vitányi fejedelmi abszolutizmust emlegetett

Nem véletlenül alakultunk meg 1956 előestéjén, hiszen a forradalmat mi is magunkénak érezzük – kezdte beszédét Vitányi Iván. Az egykori MDP-tag azt is elmondta: nehéz idők jönnek Magyarországra, mert fennáll a veszélye, hogy király nélküli királyság, vagy király nélküli abszolutizmus alakul ki. Ezért Vitányi szerint a Demokratikus Koalíciónak az a feladata, hogy szembenézzen a múltjával és hogy széleskörű összefogást alakítson ki. „Ezt úgy érhetjük el, hogy a legközelebb állók kapaszkodnak először össze” – mondta a politikus, utalva arra, hogy szocialisták friss platformja úgy jött létre, hogy a progresszív és a szociáldemokrata platform tagjai „most összetalálkoztak” és összefogtak a demokratikus Magyarországért.

Vitányi elmondása szerint „különböző lapokban elterjedt”, hogy ő kilépett a szociáldemokrata társulásból, ami a politikus elmondása szerint nem igaz. Meglátása szerint az a mi bajunk, hogy magunktól nem tudjuk kivívni szabadságunkat, ám most itt a magyarok nagy esélye, „hogy megszabaduljanak a fejedelmi abszolutizmustól”. Vitányi ezt követően Karl Marx nyomán azt közölte, hogy a szocializmus feltétele az, hogy polgári reformok beteljesüljenek.

Az Úr áldását kérte Molnár

„A Demokratikus Koalíciót erős kohézió tartja össze, hasonlóan a családhoz” – kezdte felszólalását Molnár Csaba, egykori kancelláriaminiszter. Szerinte az elmúlt években a baloldalra aggatott jelzőket le kell rázni. „Isten szent nevében kérdezem, hogy tényleg neoliberális politika volt az, hogy a 2001-es 65 ezres átlagfizetés mostanra 140 ezerre emelkedett?” – tette föl a kérdést az MSZP politikusa. Véleménye szerint soha nem kaptak annyi támogatást a határon túli magyarok az elmúlt nyolc évben, mint korábban. „Gyávák voltunk és ezért elnyertük a méltó büntetésünket” – vonta meg a szociálliberális kormányzás mérlegét Molnár.

Nem szabad hagynunk, hogy mások döntsenek az identitásunkról – tette hozzá. Molnár szerint rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben, és emellett jelentős küzdelmet kell folytatni a „narancsszínű bolsevizmus” ellen. „Vagy egy Bethlen-Peyer paktumot kötünk a Fidesszel, vagy nem engedünk a '89-ből” – mutatott rá a volt kancelláriaminiszter. Bárki bármit mond, nekünk van igazunk – tette hozzá. „Nem adjuk föl a harcot és a végén mi fogunk győzedelmeskedni, az Úr áldása lesz ezen a munkán” – zárta felszólalását Molnár.

Népi kezdeményezést indít a bukott miniszterelnök

Országos népi kezdeményezést indít a Gyurcsány Ferenc vezette demokratikus koalíció azért, hogy népszavazás legyen az új alkotmányról – jelentette be a bukott miniszterelnök pénteken, az MSZP Demokratikus Koalíció megalakulásának rendezvényén. Az országgyűlési képviselő arra kérte az MSZP-t, hogy a párt bojkottálja az alkotmány előkészítésében való részvételt. Gyurcsány elmondta azt is, meggyőződése szerint nem is kell új alkotmány.

Úgy látja, nem rögzítheti az új alaptörvény azt, hogy választójogot kapjanak olyanok, akik nem viselik közvetlenül szavazatuk következményét és akik nem vesznek részt a közteherviselésben. Elmondta azt is: Isten az imáinkba és nem az alkotmányba való. Az új mozgalom elnöke azt ígérte: minden törvényt, amely korlátozza az emberek jogait, megtámadnak majd az Alkotmánybíróságon, és ahogy fogalmazott: „annyi pert akasztanak Orbán Viktor nyakába, hogy nem fogja tudni megszámolni őket”. A Fideszről pedig úgy vélekedett: Európa jobb klubjaiban összesúgnak a polgári párt háta mögött, hogy itt jönnek az új barbárok.

Gyurcsány: Többször vereséget mértek ránk

Gyurcsány szerint az alkotmányról a népnek kell döntenie és ennek a lehetőségét meg is teremtjük. A volt miniszterelnök úgy látja, hogy Orbán Viktor „elvett 4 évet az életünkből, mivel elpusztította a reformokat”. Gyurcsány elmondta, hogy Orbán nemcsak kordont bontott, hanem hitet is és így a demokratikus Magyarország ellenfele lett. Az MSZP politikusa szerint bár többször vereséget szenvedtek, de a demokraták elkötelezettségét nem tudták megtörni.

Gyurcsány a magán-nyugdíjpénztári befizetések kapcsán tervezett intézkedések miatt Orbánt sikkasztónak és hazugnak nevezte. A volt miniszterelnök emellett bejelentette, hogy támogatja az MSZP által pénteken kezdeményezett népszavazást és minden ezzel kapcsolatos törvényt az Alkotmánybíróságon fognak megtámadni.

Nem lesz új párt?

„Nyugatos, polgári Magyarországban hiszek és ezért küzdök” – hangsúlyozta Gyurcsány. Szerinte az ő reformjai arról szóltak, hogy mindenki felelős magáért. A politikus megismételte az MSZP korábbi véleményét, miszerint a kormány a módosabb rétegeknek kedvez az új adórendszerrel. Gyurcsány úgy véli, a mostani politika eredményeként 2012-13-ra költségvetési pokol alakul ki, aminek fő jellemzője az óriási hiány lesz.

„Félig egyetértek azokkal, akik az új pártot szeretnének alapítani, de ilyet nem fogunk tenni, mert ez árulás lenne” – jelentette be a bukott miniszterelnök. Gyurcsány szerint alapvetően az MSZP-ben vannak azok, akik egyetértenek velünk. Szerinte úgy kell átalakítani a bukott kormánypártot, hogy befogadja a „köztársaság eszméjét vallókat”. Gyurcsány a fő célt abban jelölte meg, hogy meg kell szervezni a '89-es demokraták pártját. „21 éves ez a párt, bonyolult múltja van, amire büszkének lehet lenni, és van, amire nem, de az MSZP a legnehezebb pillanatokban kiállt az országét” – vélte Gyurcsány.

Gyurcsány azt is elmondta, hogy ugyan sokáig lehet az MSZP a legerősebb ellenzéki párt, de véleménye szerint el kell jönnie annak az időnek, amikor megalakul egy olyan párt, amely nem fél, van programja megmérkőzik a jobboldallal. „Mi fogunk győzni” – jegyezte meg az országgyűlési képviselő. „Most van idő arra, hogy a pártot átalakítsuk és arról beszéljünk, miért nem mennek most jól a dolgok”. Gyurcsány beszédét a „Magyarországért és a köztársaságért” szlogennel zárta.

(Kovács András, Tompos Ádám – MNO)


Nincsenek megjegyzések: