2009. október 28., szerda

Az első bejelentés Bajnai antikorrupciós hivatalához.




A Fidesz megtalálta a közbeszerzési mutyi „állatorvosi lovát”
2009.10.27 11:46



MNO - PL
A XIII. kerületi Fidesz–KDNP-nek máris van bejelentenivalója a megalakuló korrupcióellenes hivatalnál: a frakció ugyanis korrupciót sejt a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. Hegedűs Gyula utcai irodájának kialakítása körül.
Spaller Endre, a Fidesz–KDNP XIII. kerületi képviselőcsoportjának vezetője az MTI-nek kedden azt mondta, ha Bajnai Gordon kormányfő valóban elkötelezett az antikorrupciós hivatal felállításában, állnak rendelkezésére, és annyi ügyet prezentálnak, amennyire kapacitása van a hivatalnak.

A konkrét üggyel kapcsolatban kifejtette: idén februárban meghívásos közbeszerzési pályázatot írtak ki a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. Hegedűs Gyula utcai ügyfélszolgálati helyiségének felújítására. Mint mondta, a közbeszerzésnek minden paramétere éppen „odáig ért”, amit a jogszabály megenged: a törvény szerint ugyanis meghívásos közbszerzést lehet tartani, ha a beruházás összege nem éri el a nettó 45 millió forintot, ez a felújítás pedig 44 millió 860 ezer forintba került. A törvény tízszázaléknyi pótmunka megrendelését teszi lehetővé: a beruházó több mint négymillió forintnyi pótmunkát rendelt meg, vagyis pontosan a határ alatti összegben – ismertette Spaller Endre. Ha a pályázatot néhány héttel később írják ki, akkor már csak nyílt közbeszerzéssel lehetett volna megtenni – jegyezte meg a politikus, aki szerint valószínűleg „siettek”, hogy beleférjenek a meghívásos konstrukcióba.

Az ellenzéki frakcióvezető közölte: számításaik szerint körülbelül 30 millió forintot ért ez a beruházás, vagyis úgy vélik, 15 millió forint közpénz tűnt el. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a parkolási céget tulajdonló egyik önkormányzat az MSZP-s vezetésű XIII. kerületi, a társaságot pedig a volt fővárosi szocialista képviselő, Rusznák Imre vezeti.

A XIII. kerületi ellenzék kíváncsian várja, lép-e majd az ügyben a korrupcióellenes hivatal, ugyanakkor felszólítják az önkormányzatot, hogy perelje vissza a szerintük „eltűnt” 15 millió forintot, erre ugyanis a törvény lehetőséget biztosít – közölte Spaller Endre. Bajnai Gordon vasárnap jelentette be, hogy antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek.
Rusznák: Nincsenek korrupciós ügyek

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP Kft.) ügyvezető igazgatója szerint a XIII. kerületi Fidesz-KDNP frakció vezetője a tényeket figyelmen kívül hagyva, valótlanságokat állít; a társaság gazdálkodása szabályszerű, a társaságnál nincsenek korrupciós ügyek - így reagált Spaller Endre frakcióvezető szavaira Rusznák Imre, a parkolási cég vezetője. Rusznák Imre hangsúlyozza: „a BÖP Kft. gazdálkodása szabályszerű és átlátható. A társaságnál nincsenek korrupciós ügyek”. (MTI)


http://mno.hu/portal/672288#

http://kdnp.hu/kdnp/budapest/az-elso-bejelentes-bajnai-antikorrupcios-hivatalahoz

Nincsenek megjegyzések: