2009. október 8., csütörtök

Nyomkövetőt szerelnének a parkolóőrökre

Nyomkövetőt szerelnének a parkolóőrökre
2009. 09. 23. 16:50:23
Vesztegetéssel gyanúsítanak négy rendőrt, miután állítólag megkérték a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy vetesse le a tilosban parkoló autóikról a kerékbilincseket. Persze fizetés nélkül. Mind a négyen dolgozhatnak továbbra is, fegyelmit sem kaptak. Viszont bizonyos tervek szerint jövőre egy céghez tartozhat az egész budapesti parkolás. A parkolóőrökre pedig nyomkövetőket szerelnének.
Hétfőn a XIII. kerületben értek tetten vesztegetés közben egy parkolóőrt, aki a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft-nél dolgozott. Egy másik parkolási cégnél, a Centrum Kft-nél is voltak a gyanú szerint vesztegetések. A rendőrök szerint a cég ügyvezető helyettese adott pénzt a terézvárosi közterület felügyelet vezetőjének, azért, hogy minél több kerékbilincset tehessenek fel.
A Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondja, most hivatali visszaéléssel gyanúsítanak négy rendőrt. A gyanú szerint május végén megkérték a közterület-felügyelet vezetőjét, hogy vetesse le a tilosban parkoló autóikon lévő kerékbilincseket anélkül, hogy fizetnének.
„Ennek a cselekménynek a kapcsán ők a hivatali helyzetükkel visszaélve jogtalan előnyt kívántak elérni, azáltal, hogy a gépkocsijaikról a kerékbilincseket levetették” - mondta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.
A vesztegetéssel gyanúsítottak továbbra is rendőrként dolgoznak. Fegyelmit nem kaptak, azonban a budapesti rendőrfőkapitány vizsgálja, hogy méltóak-e arra, hogy a rendőrségnél maradhassanak.
A Centrum Kft. szerződése lejár a hónap végén. Ezért a főváros a tulajdonában lévő Parking Kft. nevű céggel közösen dolgozott ki egy új koncepciót. A parkolás nem lesz olcsóbb, de a cég ügyvezető igazgatója szerint az új rendszerben jobb lenne a kiszolgálás és a pénz közvetlenül az önkormányzatokhoz folyna be és nem a parkolócégekhez, mint eddig.
„Átlátható a rendszer, nem mindegy, hogy adjuk a pénzt, vagy kapjuk” - mondta Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója. Azt mondta, hogy megszűnnének a vesztegetések is, mert nyomkövetőket raknának a parkolóőrökre. „Azért lenne fontos, hogy egy egységes rendszer működjön Budapesten, és olyan felszereltséggel dolgozzanak a parkolóőrök, arra legyenek rákényszerítve, vagy olyan munkaszerződéseik legyenek, amelyek nem teszik lehetővé a korrupciót”.
Ha a főváros a következő közgyűlésen elfogadja az új tervet, akkor legkésőbb jövő év elejétől egységes lehet a parkolás a fővárosban.


Nincsenek megjegyzések: