2009. október 28., szerda

EGY RAB NAPLÓJA.....

"Élet a Venyige utcai börtönben" - teljes verzió
Sziasztok!
Az egyik áprilisban elfogott hazafi menyasszonya vagyok.Gondoltam közzé teszek pár általános információt arról, hogy milyen az "élet" a Venyige utcai börtönben, ahol már lassan 3 hónapja van benn. Úgy írom, ahogy írta Ő nekem a levelet.
Részlet a levélből:
„Van TV, a híreket mindig megnézik a zárkatársak, én is. Így arról értesülök, ami a hazudós, szenzációhajhász kereskedelmi csatornákon átszivárog. Egyébként fogható az M1,RTL KLUB,TV2,EURO SPORT,YAVIDO (zenecsatorna),szlovák tv-csatorna…,DUNA TV,központi Bv. videó-csatorna. Előfordul néhány jó film. Az egyik zárkatársam szereti a természetfilmeket, így hetente kb. egyszer ilyet is nézünk.A zárka kb. 6*3,5m + egy különhelyiséges wc. A falak fehérre vannak meszelve, van egy csap mosdókagylóval, fölötte tükör. Az ajtó citromsárga színű (sötét árnyalatú), van rajta egy kukucskáló (azon lesnek be az őrök miattam félóránként),egy tátika is van, amin az ételt adják be, illetve adott esetben iratokat, vagy oda dugom ki a mancsom, hogy bilincset rakjanak rá. Két emeletes ágy van a cellában, én az egyik ágy felső szintjén lakom.Van négy falra függesztett szekrény, tehát fejenként egy. Az ágyak alatt mindenkinek van egy műanyag rekesze, abban van a többi holmi, tárolásra. Zárka tartozéka még:1 asztal,4 szék, 4 lavor (fürdéshez, mosáshoz), 1 vödör (szemetesnek használjuk), 1 seprű,és egy felmosórongy. Mosogatószert hetente egyszer kapunk, műanyag eszközt tudtommal havonta, így 1 műanyag késsel, kanállal és villával illik kibírni egy hónapot. Van egy sárga műanyag pohárkám, abba kapom reggel a teát. Néha kapok tejeskávét- jó zaccos. Amióta nyár van ebédre leves helyett néha gyümölcslevet adnak. Az étellel alapvetően nincs gond.Reggelire néha kalácsot adnak vajjal, ebédre húsos-rizsát, és egy darab almát (ami szörnyen ritka). Fejenként 1 napra 40 dkg kenyeret kapunk. Mivel két zárkatársam válogatós, néha megkapom az ő ételüket, főleg a tejberizst, lekvár meg ehhez hasonlókat.
Nincs ebédlő, így mindent a tátikán keresztül kapunk. Csokit is néha kapunk. Néha javít a közérzetemen. Minden szintnek egy nevelője van, általában nők. Itt a hetediken nő van, de van ahol férfi. Kb. 80 fogvatartottra egy nevelőnő van. Ő ellenőrzi a kimenő-bejövő leveleket, intézi a pénzt, intézi a kismillió apró-cseprő dolgát a fogvatartottaknak. Reggel fél 8 körül jön a zárkába, akkor lehet előadni neki a gondjainkat., intéznivalókat. A nevelőnőnek is rangja van, egyenruhát visel., Ha belép a zárkába, vigyázzba kell pattani, és persze ugyanígy kell cselekedni ha őr jön be. A váltás abból áll, hogy vigyázzba vágjuk magunkat és a zárkafelelős jelent a következőképp: „Jó reggelt/estét kívánok őrmester úr (többnyire őrmesteri rangban vannak az őrök)! A zárka létszáma 4 fő. Gond nincs, (ha van el kell regélni), a zárkafelelős reggelente hasonlóan jelent a nevelőnőnek is.Aztán vannak a „funkció őrök”, ők bizonyos dolgokért jönnek. Pl.: zárkaellenőrzés, séta,fürödni visznek, kiétkeztetésre, stb. A tetőtéri sétálóudvarig bilincsben visznek, majd azt ott fenn leveszik. Nézek a messzeségbe, valahol az Újhegyi lakótelep mögött ott laksz te is!Ilyenkor Mindig csak Téged látlak. Bús. ám mégis lelket melengető érzés a 95-ös és a 28-as villamosokat bámulni onnan föntről. Hozzád kötődő szép emlékek tömkelegét ébreszti fel bennem.4.Előzetesházban vagyok, akiken van rabruha azok a dolgozók, tehát előzetesen fogvatartottak akik munkát vállalnak némi pénzért. Ők a második szinten laknak. Amikor zacskóstul,kötélen keresztül adnak lejjebb azt liftezésnek hívják. Így kereskednek egymással a fogvatartottak, egyébként teljesen illegálisan, fegyelmit megkockáztatva. Imádlak kedvesem! És olyan jó érzés, hogy ilyen sokan segítenek nekünk! KÖSZÖNÖM!
Van olyan is , hogy néha a kommandósok Kárpátiát, Egészséges Fejbőrt énekelnek, dúdolnak.Van „könyvtár”, kivettem egy Móra Ferenc novellagyűjteményt.
2 hónap óta most ittam először tejet. Rossz tartós szlovák tej volt, de mégis jól esett. Fölháborító a BV-s bolt, nem elég, hogy megkopasztanak mindenkit méregdrága áraikkal, hanem egy csomó termékből csak külföldit árulnak. Az még érthető, hogy csak tartós tej van,no de hogy szlovák!No meg a dél-tiroli alma!Nyár közepén nem veszik a fáradtságot, hogy magyar almát szerezzenek be? Nem mintha bajom lenne a dél-tiroliakkal,derék emberek. Érdekes itt a cigányok hozzáállása a dolgokhoz: „há dikk, rendes csávó vagy te! Vagy a másik: „mi cigányok csak 1 millióan vagyunk, a magyarok meg 9 millióan. Nem a cigányoknak kell forradalmat csinálni, hanem a magyaroknak. De a magyarok hülyék!”Többnyire a magyarok is hasonlókat mondanak, legalábbis elég sokan.Te drága Menyasszonyom pedig legyél áldott a tiszta lelkedért,a sok jóért és szeretetért amit Tőled kapok!Nagyon büszke vagyok rád és nagyon Szeretlek!”Gondoltam megosztom veletek, használjátok egészséggel ezt a kis részletet. Remélem segítettem!
Üdvözlettel: Angyalka

http://szentkoronaradio.com/blog/bortonelet/2009_07_30_elet-a-venyige-utcai-bortonben-teljes-verzio

Nincsenek megjegyzések: