2010. február 9., kedd

Takarítani kell a havat a parkolási cégeknek.

Felmondja szerződését a fővárosi önkormányzat az egyik parkolási társasággal, mert az nem tett eleget kötelezettségének, és nem takarította el a fizetős parkolóhelyekről a havat.
Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a főpolgármesteri kabinet szerdai napirendjén szerepelt a Parking Kft. idei közszolgáltatási szerződése. A téma kapcsán szóba került, hogy a parkolási társaságok az elmúlt napokban nem takarították el a havat az általuk üzemeltetett parkolóhelyekről.
A közgyűlési rendelet világosan fogalmaz erről: a természetes vagy jogi személy által kizárólagosan vagy rendszeresen használt közterület tisztán tartásáról a használó köteles gondoskodni. Ennek értelmében a járda esetében a háztulajdonos, a parkolóhely esetében a parkolási társaság dolga a hó eltakarítása. A kabinet megállapította, hogy a parkoló-üzemeltető cégek közül egyedül Parking Kft. tett eleget kötelezettségének az általa üzemeltetett P+R és fizető parkolókban.
Mindez megerősítette a főváros vezetését abban a szándékában, hogy áprilistól felmondja a részben fővárosi tulajdonú Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft-vel kötött szerződését, és kilép a kerületekkel létrehozott parkolási társulásból. Mint ismeretes, a budapesti közterületi parkolóhelyek mintegy 10%-a a fővárosé, a többi a kerületeké. A Főváros vezetése a fővárosi tulajdonú parkolóhelyeken a Parking Kft-re kívánja bízni ezt a feladatot közszolgáltatási szerződés keretében. Ebben a modellben az autósok által a parkolásért fizetett pénz nem a céghez, hanem közvetlenül az önkormányzathoz folyna be.
A tisztán fővárosi tulajdonú Parking Kft. tíz évre szóló közszolgáltatási keretszerződését tavaly fogadta el a fővárosi közgyűlés, amelynek alapján minden évben elkészül az adott évre szóló közszolgáltatási szerződés. A társaság közszolgáltatási tevékenysége két nagy csoportra osztható: forgalomtechnikával, illetve parkolás-gazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásra.
A forgalomtechnikai közszolgáltatáshoz tartozik például a védett és korlátozott forgalmú övezetekben érvényes hozzájárulások kiadása; a korlátozott forgalmú övezetekben a jelzőtáblák üzemeltetése (mintegy 4 ezer db); az online hozzájárulás kiadásának bevezetése a teherfuvarozók igényének megfelelően; a személyforgalmi behajtási rendszer bevezetésének előkészítése; valamint Budapest Teherforgalmi Stratégiájának alapján szükséges forgalmi számlálások, környezeti hatástanulmányok elkészítése.
A parkolás-gazdálkodáshoz tartozik a fővárosi P+R parkolók üzemeltetése; valamint több fizető közterületi parkoló (pl. a Margitszigeti parkoló, a Budagyöngye parkoló) üzemeltetése. A Parking Kft. egyéb tevékenységei közül az uniós pályázati tevékenység, amelynek eredményeként a társaság idén 6 P+R parkoló építését kezdheti meg. A 2010. április 1-jétől hatályba lépő idei közszolgáltatási szerződés meghatározza a konkrét feladatokat, a várható bevételt és az önkormányzati kompenzáció mértékét.


http://index.hu/belfold/budapest/2010/02/03/takaritani_kell_a_havat_a_parkolaci_cegeknek/

Nincsenek megjegyzések: