2011. január 21., péntek

Hunvald és Weinek társait is felelősségre vonják .

Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsította meg kedden a Központi Nyomozó Főügyészség K.-Cs. L.-t, Zugló volt MSZP-s frakcióvezetőjét a több kerületet is érintő tanácsadói szerződések ügyében – közölte a Magyar Nemzettel Fazekas Géza ügyészségi szóvivő. A büntetőeljárásban gyanúsított Erzsébetváros volt MSZP-s és Zugló korábbi SZDSZ-es polgármestere, valamint több volt balliberális képviselőtársuk.

Fazekas Géza elmondta: a vádemeléssel zárult erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügytől elkülönítetten zajló nyomozásban korábban csak az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György volt a fő gyanúsított. A VII. kerület egykori szocialista polgármestere mellett azonban már K.-Cs.-hoz hasonlóan január 14-én K. Jenő volt SZDSZ-es zuglói önkormányzati képviselőt is meggyanúsították. A volt önkormányzati képviselők tagadták a velük közölt gyanút, az ellen panasszal éltek – tette hozzá a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Az ügyben a nyomozás 2011. március 24-ig tart.

Weinek Leonárddal, aki az előző ciklusban a XIV. kerület szabad demokrata polgármestere volt, már december 15-én közölte a nyomozó hatóság a hűtlen kezelés megalapozott gyanúját, mert az ingatlanpanama-ügyben szintén előzetes letartóztatását töltő Gál Györgynek és Hunvald barátjának, az ugyancsak vádlott Dudogló Pávelnek teljesítés nélkül fizetett tanácsadói pénzeket. A gyanús zuglói szerződések miatt már Papcsák Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármester is a nyomozó hatóságokhoz fordult.

Emlékezetes, Kovács-Csincsák még tavaly szeptemberben került reflektorfénybe, amikor a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta: vele is tanácsadói szerződést kötött Hunvald György, az azóta bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolt volt erzsébetvárosi szocialista polgármester. Hunvaldot elkülönített eljárásban 17 millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel is meggyanúsította az ügyészség. A VII. kerület előző vezetője ugyanis érdemi tevékenység nélkül milliókat fizetett ki zuglói képviselőknek, a volt SZDSZ-es K. Jenőnek és a volt frakcióvezetőnek. Kovács-Csincsákkal 2007 novemberében Hunvald kötött havi 400 ezres javadalmazással járó, közbiztonsági ügyekkel kapcsolatos tanácsadói megállapodást, amelyet két éve decemberben bontottak fel. Az ügyészség szerint a szocialista politikus nem végzett érdemi tevékenységet, Hunvald György viszont igazolta a teljesítést, ami összesen 6,5 millió forinttal terhelte meg a VII. kerületi önkormányzat kasszáját.

Bár Kovács-Csincsák László az októberi önkormányzati választáson nem került be az új zuglói képviselő-testületbe, őt az MSZP még decemberben ismét jelölte egy megüresedő listás mandátum betöltésére. A lap úgy tudja, a korábbi szocialista frakcióvezető január 27-én tenné le képviselői esküjét. (rá)

MNO

Nincsenek megjegyzések: