2011. január 21., péntek

Zuschlag védője jelentős enyhítést kért .

Zuschlag János büntetésének jelentős enyhítését kérte védője. Kovács M. Gábor szerint az első fokon kiszabott 8 év 6 hónap börtön aránytalanul súlyos a bűncselekmények tárgyi súlyához képest. Perbeszédében a bűnszervezet minősítést és a bűnszervezetben elkövetést is vitatta az ügyvéd.

A rossz pályázati mechanizmus miatt ítélte el a vádlottakat a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag János ügyvédje szerint. Kovács M. Gábor perbeszédében azt kérte a Szegedi Ítélőtáblától, hogy a táblabíróság csökkentse a védencére első fokon kiszabott büntetést, és tetteit ne minősítsék úgy, hogy azokat bűnszervezetben és üzletszerűen követte el.

Kovács M. Gábor azt is kifogásolta az első fokú ítélettel kapcsolatban, hogy míg szerinte a másodrendű vádlott, Lados István vallomása több mindenkiének és még a saját magáénak is ellentmondott, a Fodor Endre vezette tanács a bűnszervezet tényét mégis erre alapozta. Azt is kifogásolta, hogy míg Lados István beismerő vallomását enyhítő körülményként értékelte az első fokon eljáró bíróság, addig Zuschlag János vallomását csak részleges beismerésként értékelte, enyhítő körülményként pedig csak megbánását és az önkéntes kártérítést vette figyelembe.

Kovács M. Gábor úgy fogalmazott, hogy a kormányokon átívelő pályáztatási rendszer rossz szabályozásait és rossz gyakorlatát használta a bíróság néhány fiatalember büntetésére. Az egyesületi elnökök a védő szerint nem tudtak a fiktív számlákról, így arról sem, hogy amit tettek, az bűncselekmény. .

Kizárt operatőrök

A Szegedi Ítélőtáblán tegnap kezdődött a Zuschlag-per másodfokú tárgyalása. A fellebbviteli főügyész az elsőfokú ítéletek súlyosítását kérte, több vádlottnál is indokoltnak tartaná a hosszabb szabadságvesztést, illetve ennek fegyházban való letöltését. Ez 6 vádlottat érintene, köztük Zuschlag Jánost is.

A másodfokú eljáráson az operatőrök és fotóriporterek továbbra sem lehetnek jelen. A tanácsvezető bíró csak pár percnyi forgatásra ad lehetőséget, a tárgyaláson csak az előzetesen regisztrált újságírók lehetnek végig jelen. A Zuschlag-ügyben első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság egyszer sem korlátozta az elektronikus sajtó munkáját. (jv)

hírTV, FH

Nincsenek megjegyzések: