2011. április 1., péntek

Demszky kevesli öregségi nyugdíját.

Korkedvezményes nyugdíjért folyamodott Demszky Gábor. A volt főpolgármesternek meg is állapított egy összeget a nyugdíjfolyósító, ám ezt a volt politikus kevesli – értesült a Bors.

Budapest egykori főpolgármestere kérelmet adott be az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF), hogy korkedvezménnyel nyugdíjba vonulhasson. Erre most, 58 évesen lehetősége is van, ugyanis a törvény szerint öregségi nyugdíjba mehet a korhatár betöltése előtt hét évvel az a polgármester, aki három vagy ennél több választási ciklus során tölti be ezt a tisztséget. Meg is állapítottak neki egy összeget, amit a főpolgármester igencsak kevésnek tart, ezért fellebbezett. Levelében – úgy tudjuk – azt írta a hivatalnak, hogy ő azért keresett viszonylag „rosszul” – 2009-ben és 2010-ben átlag bruttó havi 900 ezer forintot –, mert politikai támadásoknak volt kitéve. A fellebbezést azonban elutasították határidő-túllépés miatt. Az üggyel kapcsolatban felhívtuk Demszky Gábort is, de miután megtudta, honnan keressük, lecsapta a telefont. Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF szóvivője elmondta: nem nyilatkozhatnak személyiségi jogokat érintő ügyben.

Azt nem tudjuk, Demszky mennyi nyugdíjat kap, azt viszont igen: vannak politikusok, akik 1,5milliós nyugellátásra jogosultak. Iván László fideszes képviselő szerint létezik egymillió forint feletti nyugdíj. Egy tavalyi felmérés azonban mást mutat. A Heti Válasz összeállítása szerint a legmagasabb nyugdíj Magyarországon 714 ezer forint. Ezen kívül még 28-an kapnak 450 ezer forint feletti pénzt, ők 70-75 éves korukban mentek nyugdíjba.

Hivatalosan viszont nem tartoznak a kiemelt nyugdíjat élvezők közé a volt közjogi méltóságok, így például Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Szabad György, Katona Béla és Boross Péter. Ők ugyanis másfél millió forintos tiszteletdíjat kapnak életük végéig, amely hivatalosan nem számít nyugdíjnak.

– A nyugdíj az nyugdíj, szerintem az ő járandóságuk is beletartozik, de még rajtuk kívül is vannak, akik egymillió körüli nyugdíjat kapnak – mondta lapunknak Iván László, aki viszont neveket nem mondott.

Megkerestük Mészáros Józsefet, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság vezetőjét is, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre. Szőke Lovas Zsuzsa szóvivő sem tudta megmondani, hányan kapnak ma egymillió forint feletti nyugdíjat.

– Elképzelhető, hogy van olyan, aki 700-800 ezer forintos nyugdíjra jogosult – mondta Simonovits András. Az adószakértő szerint ugyanis ha valaki tovább dolgozik, a nyugdíjkorhatár betöltése után minden egyes év hat százalékkal emeli az alapösszeget. Aki tehát 75-80 éves korában kérelmezi, annak akár dupla annyi is lehet a nyugdíja. Egy jól kereső és sokáig dolgozó személy – mint például a neves ügyvéd, Bárándy György, aki 91 évesen ment nyugdíjba – akár 700-800 ezer forintot is megkaphat.

Vegyünk egy másik példát: egy évek óta havi bruttó kétmillió forintot keresőmenedzser eléri a nyugdíjkorhatárt. Ő körülbelül 300 ezer forintos indulónyugdíjra számíthat, ugyanis az öregségi járadék kiszámításánál ilyen esetben létezik egy nyugdíjplafon.
F. A.

http://www.borsonline.hu/news.php?demszky-kevesli-oregsegi-nyugdijat&op&hid=40281

Nincsenek megjegyzések: