2011. április 8., péntek

Nem érzik magukat bűnösnek Hunvaldék.

A vádirat ismertetésével megkezdődött az erzsébetvárosi ingatlanpanama büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Fazekas Géza ügyész Nagy György vállalkozó szerepét taglalta az ügy kapcsán. Az ő ötlete volt, hogy több ingatlant a forgalmi értékük alatt megvásárol, majd offshore cégeken keresztül továbbítja. Tervében Gál György elsőrendű vádlott is partner volt. Az egyik ügyletnél pár óra alatt 13 millió forintot bukott el az önkormányzat.

A vádirat első része Nagy György vállalkozó szerepét ismerteti, aki a 2003-2004-es ingatlaneladások egyik főszereplője volt, most azonban a vád tanúja; egyelőre, mert az ő szerepe még nem tisztázott az ügyben – mondta el a helyszínről a hírTV tudósítója.

Fazekas Géza, a vádiratot ismertető ügyész azt mondta: Nagy 1996-ban ismert személy lett az erzsébetvárosi önkormányzatnál, cége részt vett az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek privatizációjában. Ekkor ismerte meg Gál György volt SZDSZ-es képviselőt, gazdasági bizottsági elnököt – az elsőrendű vádlottat –, és a későbbi polgármestereket, köztük Hunvald Györgyöt – a másodrendű vádlottat – is. A vádirat szerint a politikus a különösen jelentős kárt okozó csalásokban bűnsegédként vett részt. Hunvaldot emellett a többi közt hűtlen kezeléssel és hivatali vesztegetéssel is vádolják.

Gálnak tetszett az ötlet

Nagy Györgynek az volt a szándéka, hogy több ingatlant a forgalmi értékük alatt megvásárol, majd offshore cégek közbeiktatásával jelentős haszonnal külföldi befektetőknek továbbítja. Az ötletről Gál Györgyöt is tájékoztatta azzal, hogy a gazdasági bizottság elnökeként keressen olyan épületeket, melyekben kevesen laknak, hogy kevesebb pénzt kelljen kifizetni a kivásárlásukra.

Nagy azt is ajánlotta, alakítsanak projektcégeket a megvásárlásra. Gálnak tetszett az ötlet, mert abban „a saját részére is jó üzleti lehetőséget látott”. Tőkeerős üzlettársakat is kerestek, így került képbe például Néder Zoltán ötödrendű vádlott ügyvéd, és a hatodrendű vádlott, Molnár Jenő vállalkozó.

A projektcégekbe névleges tulajdonosként az általuk felkért személyeket jegyeztették be. Az ingatlanokat megvásárló cégben szerepel például Szijjártó Piroska nyolcadrendű vádlott, aki titkárnőként dolgozott, és Nagy György barátnője volt. A strómanok szerepe névleges volt. Pénzt nem adtak, döntésekben és tárgyalásokban nem vettek részt – hangzott el a vádiratban.

Megmondták az értékbecslőnek a vételárat

Az ügyészség szerint esetenként 20-30 millió forint kenőpénzt kapott Gál György. A vádirat 16 ingatlanügyletről szól – ezeknek csak egy része valósult meg, amelyek összességében 600 millió forint kárt okoztak a kerületnek. További – végül meghiúsult – értékesítéseknél viszont a vádlottak 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelték meg 2003 és 2009 között. Gál összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.

A bűncselekmény-sorozat mechanizmusa az volt, hogy Nagy György vállalkozó kerületi ingatlanokat nézett ki, amelyek áron aluli eladásában az SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök kenőpénzért közreműködött. Az ingatlanok először egy projektcéghez kerültek, majd azokat magasabb áron külföldieknek adták tovább.

Gál és Nagy megbeszélték, mennyiért kell eladni egy-egy ingatlant, az elsőrendű vádlott pedig elnöki pozíciójával visszaélve elintézte, hogy a testület hozzájáruljon ehhez. Gál olyan értékbecslőt kért fel, akinek előre megmondta a vételárat, ami a piaci árnál lényegesen alacsonyabb volt. Ezzel aztán megtévesztették a képviselő-testületet és a bizottságot.

A Dob utca 18. szám alatti ingatlan esetében az adásvétel után még aznap továbbadták az épületet, tehát pár óra alatt 13 millió forintot bukott az önkormányzat – mondta el a hírTV tudósítója.

Zárt ülés

A vádirat ismertetése után zárt ülést rendelt el a bíró az ügyész indítványára az erzsébetvárosi ingatlanpanama tárgyalásán. Vélhetően azért, mert a korábban gyanúsított, de jelenleg csak tanúként szereplő Nagy György vállalkozó szerepéről tájékoztatta az ügyész a bíróságot. A vállalkozóval kötött esetleges nyomozati alku azonban államtitok, így a zárt tárgyalási részen csak az érintettek –vagyis a védők, a vádlottak, az ügyész és a bíró – lehettek jelen.

Zár alá veszik a vagyonukat

A bírói tanács végzéseket is hozott. A bírónő felszólította az ügyészséget, hogy a bűnszervezet minősítést részletesen fejtse ki, mert a vádiratban szereplő leírásból nem kapott elég információt. A másik végzés arról szól, hogy másik a polgári igény biztosítására elrendelt Gál György 604 milliós vagyonának zár alá helyezését, ugyanezt rendelték el Hunvald György 455 milliós vagyonának esetében, valamint Kormos Lajos, negyedrendű vádlott 600 milliós vagyona esetében.

Ezt követően az ingó és ingatlanvagyonról hoztak végzést: a harmadrendű vádlott esetében 31 millió, a tizenkilencedrendű vádlott esetében 12 millió, a huszadrendű esetében 3 millió, és a huszonharmadrendű Szabó Zoltán volt országgyűlési képviselő esetében 6 millió forint zár alá helyezéséről rendelkeztek.

Az elsőtől a hetedrendű vádlottig tagadtak

Jelen pillanatban a bűnösségükről faggatják a vádlottakat. A vádlottak az elsőtől a hetedrendű vádlottig tagadták bűnösségüket, a nyolcadrendű vádlott, Szijjártó Piroska elismerte a bűnösségét, egy rendbeli okirat-hamisítással vádolják. A kilencedrendű Predák Sándor pedig részben ismerte el bűnösségét – tájékoztatott a hírTV tudósítója.
Gál György a hírTV azon kérdésére, hogy a családja kifizeti-e érte az óvadékot, azt válaszolta: nem, mivel az nagyon nagy teher lenne nekik. A televíziónak is azt mondta ártatlannak tartja magát, akárcsak Hunvald György. Gál és Hunvald is előzetes letartóztatásban van, Gál György egy korábbi bírósági döntés szerint százmilliós óvadék fejében kerülhetne szabadlábra.

Elévülés

A 25 vádlott közül több nem jelent meg az erzsébetvárosi ingatlanpanama büntetőperén a Fővárosi Bíróságon. Vincze Piroska tanácsvezető bíró tájékoztatása szerint elévülés miatt 13 vádlott ellen szüntették meg az eljárást, főként okirat-hamisítás vétségében. Az elévülések kapcsán Bárándy György, Gál György védője a hírTV-nek elmondta: információi szerint a tárgyalás előkészítése során hozta meg a bírónő ezt a döntést, az ügyészség megfellebbezte, és a hírTV tudósítójának információi szerint ebben az esetben a Fővárosi Ítélőtáblának kell majd döntenie arról, hogy ezek a végzések jogszerűek-e.

A tárgyalóteremben jelenleg 15 vádlott van – mondta el a hírTV tudósítója. (pr)

hírTV




Nincsenek megjegyzések: