2011. április 14., csütörtök

A turizmusonline interjúja Rusznákkal 2001-ben!!!

Hihetetlen!!!!

Interjú Rusznák Imrével 2001. november 23.-án.
Az MSZP kép¬vi¬se¬lő¬je a fő¬vá¬ros¬ban. A ke¬res¬ke¬del¬mi bi¬zott¬ság el¬nö¬ke, a tu¬risz¬ti¬kai bi¬zott¬ság¬nak és az Or¬szá¬gos Ide¬gen¬for¬gal¬mi Bi¬zott¬ság¬nak a tag¬ja. A Budapest–Közép-dunavidék RIB el¬nö¬ke. Egye¬bek mel¬lett.
Szü¬le¬tett:
1951. ja¬nu¬ár 4-én, Bu¬da¬pes¬ten. „Az apai ág fel¬vi¬dé¬ki, vagy tán még tá¬vo¬libb. A csa¬lád¬ban né¬mi vi¬ta folyt ar¬ról, hogy Rusznákok vagy Rusz¬nyá¬kok va¬gyunk-e, en¬nek el¬dön¬té¬sé¬re a Pallace le¬xi¬kont hív¬ták se¬gít¬sé¬gül. Asze¬rint ny-nyel íran¬dó a ne¬vünk, s kis¬orosz¬ok, ta¬lán ru¬té¬nok le¬het¬tek a XIII. szá¬za¬di őse¬ink.” A csa¬lád Ba¬las¬sa¬gyar¬ma¬ton te¬le¬pe¬dett le – édes¬ap¬ja már itt is¬mer¬te meg édes¬any¬ját –; 1942-ben már pes¬ti la¬ko¬sok. Ap¬ja fes¬ték¬üz¬le¬tét ál¬la¬mo¬sí¬tot¬ták, er¬re a mű¬hím¬ző szö¬vet¬ke¬zet¬nél lett üzem¬ve¬ze¬tő. „Csak nő dol¬go¬zott a szö¬vet¬ke¬zet¬ben, anyám olyan fél¬té¬keny volt, mint az is¬ten¬nyi¬la.” Ap¬ját hétéves ko¬rá¬ban el¬vesz¬ti, any¬ja há¬rom gye¬rek¬kel ma¬rad egye¬dül, 36 éve¬sen. Édes¬test¬vé¬re, Já¬nos egy nyom¬da¬ipa¬ri kft. ügy¬ve¬ze¬tő¬je, nő¬vé¬re, aki va¬ló¬já¬ban ap¬ja el¬hunyt test¬vér¬ének lá¬nya, ma már nyug¬dí¬jas.
Is¬ko¬lák:
Az ál¬ta¬lá¬nos után a vendéglátó-ipari tech¬ni¬kum kö¬vet¬ke¬zett. „Bár min¬dig jo¬gász sze¬ret¬tem vol¬na len¬ni, de azt mond¬ták: pin¬cér¬nek nem kell jo¬gi dip¬lo¬ma. Így hát az ös¬¬szes töb¬bi tan¬fo¬lyam, is¬ko¬la és fő¬is¬ko¬la, ame¬lyet el¬vé¬gez¬tem, már po¬li¬ti¬ku¬si éne¬met fej¬lesz¬tet¬te.”
Nyelv¬is¬me¬ret:
„Fel¬szol¬gá¬ló ko¬rom¬ban ös¬¬sze¬szed¬tem egy alap¬fo¬kú né¬me¬tet. De az¬tán azt mond¬ták: szak¬szer¬ve¬ze¬ti inst¬ruk¬tor¬nak nem kell nyelv¬tu¬dás. Így hát meg¬ma¬radt a Bitte ein grosses Bier.”
Mun¬ka¬he¬lyek:
„Az el¬ső, az ak¬ko¬ri idők ta¬lán leg¬jobb ét¬ter¬me volt: az Apos¬to¬lok¬ba ke¬rül¬tem pin¬cér¬nek. Ke¬mény em¬ber lett a fő¬nö¬künk: Prigli Já¬nos, tő¬le ta¬nul¬tam meg a szak¬mát.” Fel¬szol¬gá¬ló ma¬radt a ka¬to¬na¬ság¬nál is, a HM sok¬csil¬la¬go¬sa¬i¬nak és per¬sze ven¬dé¬ge¬ik¬nek te¬rí¬tett. „Fidel Castro mi¬att majd¬nem meg¬fe¬nyí¬tet¬tek: hogy mer¬tem ne¬ki bor¬jú¬pap¬ri¬kást ad¬ni, mi¬kor tud¬hat¬tam vol¬na, hogy nem bír¬ja a gyom¬ra. Mert per¬sze ez így zaj¬lott: oda¬for¬dult hoz¬zám Castro, s meg¬kér¬dez¬te: mond¬ja ked¬ves Rusznák, bír¬ja az én gyom¬rom a bor¬jú¬pap¬ri¬kást?” Majd a Park Szál¬ló kö¬vet¬ke¬zett, ahol a vál¬to¬za¬tos¬ság ked¬vé¬ért is¬mét pin¬cér, de az¬tán jött a for¬du¬lat: „1975-ben ki¬emel¬tek, s be¬ke¬rül¬tem a szak¬szer¬ve¬zet¬be.” Öt évig a Pannoniában, majd 1980-tól a rend¬szer¬vál¬tá¬sig a KPVDSZ-ben.
Csa¬lád:
28 éve nős, a há¬zas¬ság egy „sport¬bal¬eset”: an¬no mind¬ket¬ten ké¬zi¬lab¬dáz¬tak. 25 éves fi¬uk most ép¬pen Né¬met¬or¬szág¬ban, egy golf¬klub¬ban gya¬ko¬rol¬ja ap¬ja ősi mes¬ter¬sé¬gét, va¬gyis pin¬cér. „Ta¬nul¬ja a nyel¬vet és ke¬res egy kis pénzt.”
ht Ha jól szá¬mo¬lom, vagy 15 évet (fel)szolgált a szak¬szer¬ve¬zet¬ben. Mit csi¬nált ott egy pin¬cér?
– Mind¬vé¬gig a szak¬mám¬ban vol¬tam, a kol¬lé¬gák ügye¬i¬vel kel¬lett fog¬lal¬koz¬ni. Be¬ce¬név¬ként a Pi¬ó¬cát kap¬tam, gon¬do¬lom, a ked¬ves, le¬ráz¬ha¬tat¬lan, de vi¬szont ki¬tar¬tó ter¬mé¬sze¬tem mi¬att.
ht És a rend¬szer¬vál¬tás¬sal minden¬nek vé¬ge sza¬kadt?
– Az ál¬la¬mi mozgalmáréletnek igen, a pi¬ó¬ca¬ság¬nak nem. Meg¬in¬dult az elő¬pri¬va¬ti¬zá¬ció, el¬ső¬ként a ke¬res¬ke¬del¬met ver¬ték szét. Meg¬ke¬res¬tek a kö¬zér¬te¬sek, a cse¬me¬gé¬sek, nem len¬nék-e az önál¬ló szak¬szer¬ve¬zet¬ük fő¬nö¬ke. Let¬tem. Sok mindent el¬ér¬tünk, mi¬köz¬ben olyan év¬ti¬ze¬des emb¬lé¬mák vál¬tak sem¬mi¬vé, mint pél¬dá¬ul a Kö¬zért, a Röl¬tex, a Pa¬tyo¬lat, a Cse¬me¬ge. A nagy meg¬úju¬lás köz¬ben szét¬ver¬ték a struk¬tú¬rát.
ht Az MSZP mi¬kor ta¬lált ön¬re?
– Kü¬lö¬nö¬seb¬ben nem kel¬lett kö¬nyö¬rög¬ni¬ük. KISZ-tit¬kár vol¬tam már a Park Szál¬ló¬ban, va¬ló¬szí¬nű¬leg örö¬köl¬tem apám po¬li¬ti¬ku¬si vé¬ná¬ját. Ő szoc¬dem¬ből lett kom¬mu¬nis¬ta, egé¬szen a kör¬ze¬ti pár¬tit¬kár¬sá¬gig fel¬vit¬te. 1993-tól let¬tem párt¬tag, s rá egy év¬re vá¬lasz¬tot¬tak meg fő¬vá¬ro¬si kép¬vi¬se¬lő¬nek. S a fő¬vá¬ros aján¬lott a RIB el¬nö¬ki szék¬ébe is.
ht Ön sze¬rint mit csi¬nál a RIB? (Míg vá¬la¬szol, bor¬ral kí¬nál. Hosz¬¬szas harc¬ba kezd a du¬gót fe¬dő mű¬anyag¬gal, az¬tán a du¬gó¬val is. Köz¬ben sza¬bad¬ko¬zik: új a du¬gó¬hú¬zó, évek óta nem nyi¬tott fel üve¬get; majd el¬tű¬nik a kony¬há¬ban. Ke¬gyet¬le¬nül rá¬kér¬de¬zek: be¬le¬tört a du¬gó? Meg¬adó¬an jön a vá¬lasz: „be¬le. Ahogy kell. Még jó, hogy sze¬gény Prigli bá¬csi már nem él, most ütöt¬te vol¬na meg a gu¬ta.”)
– Az ön¬kor¬mány¬zat¬ok és az ál¬lam kö¬zött mű¬kö¬dik, köz¬ve¬tít a két ha¬tal¬mi szint kö¬zött, s jó len¬ne, ha ezt önál¬ló¬an te¬het¬né.
ht Nem kö¬töz¬kö¬dés¬kép¬pen, de meg¬mon¬da¬ná, hogy a bá¬nat¬ba kü¬lö¬ní¬ti el a fel¬ada¬to¬kat a GM tu¬risz¬ti¬kai he¬lyet¬tes ál¬lam¬tit¬kár¬sá¬ga, a Par¬la¬ment Ide¬gen¬for¬gal¬mi Bi¬zott¬sá¬ga, az OIB, a RIB-ek, az RMI-k, a me¬gyék, a vá¬ro¬sok és a fal¬vak ön¬kor¬mány¬za¬ti tu¬risz¬ti¬kai osz¬tá¬lyai és bi¬zott¬sá¬gai között, hogy a töb¬bi¬ről most szó se es¬sék?
– Ak¬kor lesz ide¬á¬lis a hely¬zet, ha lesz egy tu¬risz¬ti¬kai mi¬nisz¬té¬ri¬um – el¬kép¬zel¬he¬tet¬len, hogy a nem¬ze¬ti jö¬ve¬de¬lem 12 szá¬za¬lé¬kát meg¬ter¬me¬lő és köz¬ben en¬¬nyi¬re he¬te¬ro¬gén szfé¬rá¬nak ne len¬ne szük¬sé¬ge egy erős és kon¬cep¬ci¬ó¬zus irá¬nyí¬tás¬ra –, önál¬ló¬ak lesz¬nek a ré¬gi¬ók, ame¬lyek irányítják a mar¬ke¬tingigaz¬ga¬tó¬sá¬gok¬at. A tu¬riz¬mus¬ból az ál¬lam és az önkormányzatok so¬ha nem vo¬nul¬hatnak ki, épp ezért kell hogy le¬gyen tu¬risz¬ti¬kai kon¬cep¬ci¬ó¬ is. En¬nek volna egy mar¬ke¬tingstra¬té¬gi¬ai ré¬sze, s ezen be¬lül vég¬zi egy-egy ré¬gió a ma¬ga dol¬gát. Amúgy szep¬tem¬ber óta ed¬dig nem lá¬tott önál¬ló¬ság kö¬szön¬tött ránk, kü¬lön költ¬ség¬ve¬té¬sünk van. És meg¬emel¬ték a jö¬vő évi pá¬lyáz¬ta¬tá¬si pén¬zün¬ket is: a mi ré¬gi¬ónk¬ra 270 mil¬lió fo¬rint jut.
ht Mos¬ta¬ná¬ban kü¬lön¬fé¬le mi¬nő¬sé¬ge¬i¬ben elég so¬kat uta¬zik.
– Brüs¬¬szel¬ben az EU ré¬gi¬ós rend¬sze¬rét ta¬nul¬má¬nyoz¬tuk, Pá¬rizs¬ban ta¬lál¬koz¬tam az ot¬ta¬ni leg¬na¬gyobb „RIB” el¬nö¬ké¬vel, Amsz¬ter¬dam¬ban a nagy¬ba¬ni vi¬rág¬pi¬a¬cot néz¬tük meg. Lát¬ni kell, mi van a vi¬lág¬ban.
ht És az az em¬lé¬ke¬ze¬tes meg¬ve¬re¬té¬se me¬lyik mi¬nő¬sé¬gé¬ben ér¬te?
– 1997-ben tá¬mad¬tak meg, ak¬ko¬ri¬ban nagy port ka¬vart az ügy: én vol¬tam az el¬ső po¬li¬ti¬kus, akit élet¬ve¬szé¬lye¬sen meg¬se¬be¬sí¬tet¬tek. Fel is ment az is¬mert¬sé¬gem vagy 25 szá¬za¬lék¬ra.
ht És mi¬ért ütöt¬ték le?
– Pon¬to¬san máig nem tu¬dni, ez nem derült ki. A tet¬te¬sek meg¬van¬nak – há¬rom és négy évet kap¬tak –, de a fel¬buj¬tó nem ke¬rült elő.

http://www.turizmusonline.hu/cikk/rusznak_imre



Olyan ember mint Rusznák aki büszke rá,hogy apja és ő kommunista,hogy dogozhat még egy állami cégnél 2011-ben……
Best of XIII.kerület.!!!!!
A XIII.kerületnek még valami munkát kellene adnia Biszkunak is így majd 90 évesen hithű kommunistaként aki kiáll azért,hogy 1956 ellenforradalom volt.


A XII.KERÜLET HIMNUSZA.

Nincsenek megjegyzések: