2011. április 8., péntek

Jogszerű-e a pofátlan, lehúzásra feljogosító jogalkotás.



Jogszerű-e a pofátlan, lehúzásra feljogosító jogalkotás
2011.02.23. 09:48

Avárosban.blog.hu oldalain található „Dupla parkolási büntetés a 9. kerületben” bejegyzése alapján, újra elszakadt a cérna. Az este nyolcig tartó fizető parkolás, az arcátlanul arrogáns fellépés, a szabad rablás szellemében működtetett rendszer, meddig fogja még az életünket megkeseríteni. Az ilyen és ehhez hasonló királyságokat mikor söpri már el az egységes világváros iránti igény? Mikor lehet az ilyen jogszabályok megalkotóival szemben bírósági büntető eljárást indíttatni. Mikor lehet a közfeladatát trehányul, jogsértő módon megoldó közszolgákat elcsapni, és bíróság elé citálva vegzálni, mint ahogy ezt velünk bármikor megtehetik. Reméljük egyszer az itt élők jogai, ezzel is gyarapodnak majd, és vége lesz a kiszolgáltatott helyzetnek. A szabályokat be kell tartatni. Ez nem vita tárgya. De milyen szabályokat?! Ez már igenis vita tárgya!


Mikor jön el az igazságnak az a várva-várt pillanata, amikor azokat a köztörvényes jogalkotókat állíttathatjuk bíróság elé, akik az állampolgárok közúti kifosztását emelték törvényerőre. Mit képzelnek ezek az emberek magukról? Hogy lehetett olyan, a közterület használatára vonatkozó rendeleteket megszülni, amelyek nem szolgálják a köz érdekeit!? Honnan vették a bátorságot arra, hogy egyszerre kerékbilincseljenek, és büntessenek egyazon területen belül, egyazon életszerűtlen, általuk kiprovokált „vétségért”? A dupla bírság kiróvása sehol nem engedélyezett, csak a parkolás esetében, és a szent és sérthetetlen bevételek érdekében?
Akkor most beszéljünk arról, hogy milyen bírsággal lehet súlytani a Közterület Felügyeletet, amennyiben úgy gondolja, hogy a vélt erőfölénye jogán megengedheti magának azt a luxust, hogy a rá vonatkozó szabályokat sem tartja be. Azaz nem veszi le az előírt időn belül, az amúgy jogilag elég ingatag lábakon álló körülmények között felhelyezett kerékbilincset. Beszéljünk arról is, hogy melyik bíróság vonja majd felelősségre azon jogalkotó önkormányzatokat, amelyek jogsértő szabályozások segítségével fosztogatják az odatévedő, vagy ott élő szerencsétlen állampolgárokat. Legyen már elég! Elmúlt a terror és a rablás ideje.
Hol van a jogszabályban a jogalkalmazó jogi felelősségre vonásának lehetősége, amennyiben jogszerűtlenül jár el? Hol van az a szabályozás, ami az alapvetően elvárható tisztességes eljárás és a hatályos jog rendszerébe ütköző jogszabályok alkotóit egy életre eltiltaná a további rendeletek és szabályok megalkotásától, és alkalmatlanság miatt kitakarítanák őket a rendszerből. Hogyan lehet egy vélhetően demokratikus beállítottságú országban ilyen embereknek helye bármely, a közéletre hatást gyakorló pozícióban. …és akkor ne is beszéljünk arról, hogyan lehetünk ilyen szerencsétlenek, hogy ezt hagyjuk?
A jogalkotásnak nem lenne szabad a jogrendszerünkbe vetett hitet megingatni, mert ezzel komoly társadalmi károkat okoz. Amennyiben bebizonyosodik valakiről, hogy nincs meg az a morális tartása, amely ahhoz szükséges, hogy csupán a bevételek növelésének érdekében megszületett tisztességtelen szabályozásra nemet tudjon mondani, nincs helye egy ilyen rendszerben. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, a lehető leggyorsabban fel kell állíttatni a pozíciójából, és az a legkevesebb, hogy soha többé ne vállalhasson közfeladatot.
Szóval a szabályozás egyoldalú. Bár horrorisztikus bevételeket lehet szerezni a parkolásból és a közterületeken kirótt mindenféle bírságokból, vegye már észre valaki, hogy milyen közhangulat alakult ki, és milyen véleménnyel vannak az emberek erről az egész gyalázatos rendszerről. Lehetne ezt tisztességesen is csinálni, aminek lényegesen nagyobb lenne az elfogadottsága. Ideje lenne, hogy egy polgári demokráciában, a polgárok jogainak védelme végre nagyobb hangsúlyt kapjon, mint eddig. Persze csak akkor, ha úgy érzik, hogy fontos a közérzetünk állapota.
Már a rendeletek és szabályok megszületésének pillanatától kezdve ott kellene lennie a józan önszabályozásnak, ami biztosítaná, hogy nem lépik át azt a határt, aminek még kellő társadalmi elfogadottsága van. Tisztelt kerületi kiskirályok, Önöket nem zavarja az emberek Önökről alkotott véleménye? Az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy ez a város csak akkor fog jól működni, és az itt élő emberek elvárásainak megfelelni, ha egységessé válik az irányítás, és nem holmi önálló városállamok laza szövetségeként működik. Néhány teljhatalommal felruházott „miniállam”, a rablólovagok nyomdokaiba lépve üzemeltette a rábízott kerületet, ezzel maradandó károkat okozva ennek a városnak. Budapest ilyen szinten való szétszabdalása vezetett oda, ahol ma tartunk. Túlépítések, korrupció, közterületi túlkapások, közpénzek szemérmetlen átjátszása, az emberek semmibevétele, ..és még sorolhatnánk tovább, de minek.
Felül kell vizsgálni a fővárosi kerületek eddigi (sokszor durva és polgárellenes) jogalkotási metodikáját, egységessé, és társadalmilag elfogadhatóvá kell tenni a város egészének működést. Az új városvezetésre kemény feladat hárul, ha ebben a kuplerájban rendet, és ezzel együtt elviselhető közállapotokat akar teremteni. Ehhez, a mi támogatásunkra is szükség van. Amennyiben szó nélkül tűrünk, még a végén néhányan azt gondolják, nincs itt semmi probléma. Pedig csak belefásultunk, a kilátástalan küzdelembe! Reményeink szerint végre olyan (szak)ember van a város élén, aki számít ránk, és mi is számíthatunk rá. Tehát ébresztő! Legyünk egy kicsit aktívabbak! Merjünk állást foglalni, és akár panaszkodni is.
íme az eredeti írás, amitől elszakadt a cérna:
http://varosban.blog.hu/2011/01/19/dupla_parkolasi_buntetes_a_kilencedik_keruletben

Nincsenek megjegyzések: