2009. szeptember 9., szerda

Vége a kerékbilincselésnek!

Felfüggesztették a kerékbilincselést

Először a fővárosi Közterület-felügyelet jelentette be a kerékbilincselés felfüggesztését. Bár volt, ahol délelőtt még bilincseltek, aztán a többi önkormányzat is felfüggesztette. Még Debrecen is, ahol két hónapja kezdték a bilincselést. Szeptember elsején lép hatályba a közterület-felügyeletről szóló új törvény, de egy rendelet még hiányzik, amivel késik a minisztérium. És amíg nincs rendelet, nincs kerékbilincs sem. Csak a Fővárosi Közterület-felügyeletnek naponta fél millióval kevesebb így a bevétele.
Munka nélkül vesztegeltek a kerékbilincselő autók kedden a budapesti telephelyükön. A Fővárosi Közterület-felügyelet, amely Budapest körülbelül 40 százalékáért felel, naponta 25-30 autóra tett kerékbilincset, ez összesen naponta 4-5 százezer forintnyi büntetés. Most azonban a kerékbilincsek a csomagtartóban, az autók pedig, ahol máskor már bilincs kerülne rájuk, anélkül maradnak.
Először a Fővárosi Közterület-felügyelet jelentette be hogy felfüggesztik a bilincselést. Sorra kérdeztük az önkormányzatokat, ahol eddig bilincseltek, mindenhol azt mondták, mostantól átmenetileg nem. Még Debrecenben is leállították a bilincselést, pedig csak néhány hónapja kezdték.
A Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója azt mondta, hogy mostantól lényegében nincs érvényes szabályozás a kerékbilincselésre, ezért függesztették fel. A büntetés azonban addig is marad.
„Azokon a helyeken, ahol nagyobb rendet tudtunk tartani, elesünk ettől az eszköztől. De nagyon remélem, hogy két-három héten belül megszűnik ez az állapot” – mondta Szabó Mihály, Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója.
Az ok, hogy szeptember elsején lép életbe a közterület-felügyelőkre vonatkozó új törvény. A törvény azonban nem elég, a gyakorlathoz a kerékbilincseléshez a törvény mellé a minisztériumnak egy kiegészítő rendeletet is el kell készíteni, ez azonban késik. És amíg rendelet nincs, addig bilincselés se lesz.
Egész nap kerestük az Igazságügyi Minisztériumot, hogy nyilatkozzanak arról, hogy állnak a munkával, hogy meddig tart a kerékbilincs-mentes időszak. Rövid válaszukban azonban csak annyit írtak, hogy hamarosan hatályba lép a rendelet, hamarosan újra használhatják a kerékbilincset a közterület-felügyelők. De hogy pontosan mikortól, azt nem tudni.



Nincsenek megjegyzések: