2011. június 22., szerda

Gyurcsány „bicskanyitogató stílusban” támad és végtelenül sajnálja.

Gyurcsány Ferenc „bicskanyitogató stílusban” válaszolgat az államadósság 2002 és 2010 közötti növekedését vizsgáló parlamenti albizottságában, vélekedtek a kormánypárti politikusok. A bukott miniszterelnök szerint a regnálása előtti kormányok felelősek az ország helyzetéért. Elmondása szerint ő a felemelkedés útjára állította Magyarországot.

Kőkemény pengeváltásként jellemezte Gyurcsány Ferenc pénteki meghallgatását a hírTV helyszíni tudósítója. A volt miniszterelnök-pártelnök elmondása szerint az ország siralmas helyzetéért főleg az első Orbán-kormány terheli felelősség. A baloldali politikus ezután a Fideszt és Orbán Viktort támadta: véleménye szerint a konzervatív párt 1998 óta hazudik.

„A felelős költségvetési gazdálkodás alapkövetelményeit 2001 és 2006 közötti valamennyi kormány, az én kormányom is megsértette, politikai nagyravágyásból, az ország szolgálata iránti, talán megalapozatlan törekvéseiből, de merem hinni, hogy jó szándékból” – ismerte el Gyurcsány.

Azzal kapcsolatban, hogy hazánkat felkészületlenül érte a világválság, Gyurcsány azt hangsúlyozta: nem tudta, hogy jön a recesszió. Elmondása szerint ezt támasztotta alá egy európai porondon történt konzultáció, valamint a bankszövetség és a jegybank vetetőivel történt megbeszélés. „Tévedtünk, végtelenül sajnálom” – tette hozzá.

A volt miniszterelnök a Mol-pakett visszavásárlásával kapcsolatban elismerte, hogy a szocialisták alaptalanul támadták a kormányt.

Szijjártó Péter a meghallgatást úgy summázta, hogy Gyurcsány tovább halad az őszödi úton. A bizottság fideszes elnöke, Dancsó József szerint sem válaszolt a volt miniszterelnök a neki szegezett kérdésekre.

A testület korábbi ülésén Bajnai Gordon volt kormányfő arról beszélt, hogy több kormány egymásra rakódó gazdaságpolitikai hibája vezetett oda, hogy Magyarország 2008 őszén az összeomlás küszöbére jutott. A parlamenti albizottság korábban már meghallgatta Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, valamint több szocialista pénzügyminisztert, köztük Draskovics Tibort, Veres Jánost, valamint Oszkó Pétert is. (lm)

hírTV




Nincsenek megjegyzések: