2011. június 10., péntek

Megérkezett a papír: visszaültetnék Hunvaldékat .

Megérkezett a Fővárosi Ítélőtáblára a fellebbviteli főügyészség előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványa az önkormányzati korrupcióval vádolt Gál György és Hunvald György ügyében – közölték a táblán csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Hunvald György volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármester több mint két évet, Gál György, a kerület volt SZDSZ-es gazdasági bizottság elnöke két és fél évet ült előzetes letartóztatásban, mígnem a Fővárosi Bíróság ez év május 13-án megszüntette fogva tartásukat és Gál esetében házi őrizetet, Hunvaldot érintően lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A vád szerint Gál György elsőrendű vádlott a VII. kerületi önkormányzatnak összesen 603 millió forint kárt okozott, 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg, és 16 önkormányzati ingatlan eladása kapcsán 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert sok száz milliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

A büntetőper tárgyalása április elején kezdődött el, és a Fővárosi Bíróság nyomban jelezte: nem látja megalapozottnak a lényegesen súlyosabb büntetések kiszabását lehetővé tevő bűnszervezeti minősítést, ezért a vádirat pontosítására hívta fel az ügyészséget, amely azonban erre azzal reagált, hogy minden szükséges információ benne van a vádiratban.

Május 13-án a Fővárosi Bíróság megszüntette a két vádlott előzetes letartóztatását, többek között a bűnszervezeti minősítés pontatlanságai miatt, ez ellen azonban fellebbezett a Fővárosi Főügyészség. Erről, a fellebbviteli főügyészség által fenntartott fellebbezésről, dönt a tábla a közeljövőben, a kényszerintézkedéseknél előírt soron kívüli eljárásban.

A Hunvald-ügyben egy másik fontos kérdésről is rövidesen határoz a tábla. Június 15-én nyilvános tanácsülésen bírálják el azt az ügyészségi fellebbezést, amellyel a Fővárosi Bíróság a közokirat-hamisítási ügyekben elévülés miatt hozott megszüntető végzését támadják. A Fővárosi Bíróság ugyanis a Hunvald-ügy első tárgyalásán közölte azt a végzését, amellyel elévülés címén a 25 vádlott közül 13 esetében megszüntette a közokirat-hamisítás vádjával folyó eljárást. Van köztük 9 olyan vádlott, akiket más bűncselekménnyel nem vádol az ügyészség, így amennyiben esetükben a tábla jogerőre emeli a Fővárosi Bíróság megszüntető végzését, az érintettek a továbbiakban már nem lesznek vádlottjai a Hunvald-ügynek.(jv)

MTI

Nincsenek megjegyzések: