2009. november 16., hétfő

Gyurcsány vall Zuschlag erőszakos és rámenős volt.






Erőszakos és időnként túl rámenős politikusnak ismerte meg Zuschlag Jánost Gyurcsány Ferenc. De ezt - azon kívül, hogy őt zavarta - nem veti az egykori képviselő szemére. Hiszen ez volt a munkája. Gyurcsány Ferenc a perben tett tanúvallomásában elmondta, hogy Gyermek- és Ifjúsági és sportminiszterként a pályázati pénzek odaítélésében semmilyen szerepe sem volt. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy abban az időben minden hétfőn reggelenként tartottak egyeztetéseket a dolgozószobájában. Ezeken az akkori államtitkár Mesterházy Attila mellett Arató Gergely és Újhelyi István, sőt, időnként Zuschlag János is részt vett.A pályázati pénzek odaítélésével kapcsolatban elmondta, hogy azok tulajdonképpen automatikusan működtek. A minisztérium kidolgozta, hogy milyen jellegű programokat támogat inkább, onnantól kezdve már az automatizmus alapján bírálták el a pályázatokat. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy miniszterként a pályázatokkal a kiíráskor, az alapelvek meghatározása során és a jóváhagyáskor találkozott. Egyébként a közigazgatási államtikárok terjesztették fel a javaslatokat. Az ő minisztersége alatt - vallomása szerint - ezeken a felterjesztéseken egyszer sem változtatott. Neki akkor kellett volna beavatkoznia, ha az alatta lévő szintek között nem lett volna egyetértés. De erre nem volt példa.
A pályázatok aláírását úgy kell elképzelni" - mondta - "hogy behoznak egy 30-40 oldalas táblázatot, ahol egyszerre körülbelül 300-400 szervezet támogatásáról döntenek. A papíron csak a szervezet neve és címe, a támogatás címe és az összeg szerepel." Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a miniszter személyesen 100 millió forint feletti támogatásokról döntött. Szerint az ifjúsági pályázatok "néhány százezer" forintos támogatása nem az a szint, amivel "egy miniszternek foglalkoznia kellene".
Gyurcsány Ferenc elmondta, Zuschlag János kifejezetten "rámenősen és vehemensen" érvelt pályázatok mellett. Olyannyira, hogy szerinte "a kevesebb több lett volna". De hozzá tette, hogy ez ízlés kérdése. Azt is mondta, hogy Zuschlag János mellett több százan ugyanígy érveltek a nekik fontos területek és témák mellett.
"Zuschlag János olyan képviselőnek tűnt, aki határozottan vehemensen képvisel ifjúsági ügyeket, de a minisztériumban nem volt tudás arról, hogy emögött valamilyen jogtalanság áll" - mondta Gyurcsány. A minisztérumban "láttunk egy aktív képviselőt, akik nekünk időnként túl aktív volt, mert sok energiánk ment el rá, de ezt én nem vethetem a szemére, hiszen ez volt a feladata." - mondta el a vallomásában.
Ocsovai Tamás, akkori helyettes államtitkár vallomásában azt állította: volt olyan vasárnap, amikor Gyurcsány Ferenccel együtt szétválogatták a pályázatokat, hogy melyik nyerjen és melyik nem. Gyurcsány a vallomásában ezt határozottan cáfolta. Azt mondta: ilyen nem történt és soha nem adott utasítást sem arra, hogy melyik pályázatnak kell nyernie. Sem ő, sem pedig a minisztérium vezetéséből más. Az eljárás alatt egyszer beszélt Zuschlag Jánossal, akinek azt tanácsolta, hogy működjön együtt a hatóságokkal illetve még azt tanácsolta neki, hogy akkor tesz magának a legjobbat, ha nem szalad "fűhöz-fához".
A bíró ugyan nem kérdezte, de Gyurcsány Ferenc - ahogy fogalmazott - "nem bírta megállni, hogy ne beszéljen róla", hogy nem az ifjúsági ügyekben volt sok pénz a minisztérium kezében, hanem sport ügyekben. Ezért alapvetően erről a területről érkeztek hozzá klubvezetők, polgármesterek, képviselők, sportvezetők. A volt miniszterelnök ezt - ahogy fogalmazott - csak azért akarta mindenképpen elmondani, hogy a bíróság ne érezze úgy, hogy az ifjúsági ügyek voltak a meghatározóak.A tárgyalás Jánosi György korábbi Ifjúsági- és Sportminiszter meghallgatásával kezdődött. Zuschlag János és társai a vád szerint - többek között a minisztériumtól - valós tevékenységet nem végző ifjúsági szervezeteken keresztül pályáztak és nyertek állami pénzeket. Ezeket utóbb hamis számlákkal igazolták.Jánosi György vallomásában elmondta, hogy az ifjúsági szervezettekkel Mesterházy Attila, az tárca akkori politikai államtitkára tartotta a kapcsolatot. Arról is beszélt, hogy a pályázatok elbírálásánál a helyettes államtitkároknak nagy szabadságuk volt. 5 millió forintig teljesen szabadon dönthettek, ő csak változtatás nélkül jóváhagyta ezeket a döntéseket. Szerinte "nem életszerű, hogy a miniszter egyesével nézze át a pályázatokat." De nem kapott és nem is adott utasítást arra, hogy a "baloldalhoz köthető" ifjúsági szervezetek nyerjenek a pályázatokon. Mivel - elmondása szerint - neki rossz viszonya volt ezekkel a szervezetekkel, így olyan nem fordult elő, hogy őt szermélyesen keresték volna meg, hogy támogassanak egy-egy pályázót. Ezért a pályázatok elbírálásánál a helyettes-államtitkárság által támogatott programokat fogadta el.Jánosi György azt vallotta, hogy "rémlik" neki, hogy Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkár említette neki, hogy van olyan lobbi, ami szerint ezeket a szervezeteket támogatni kell. Jánosi György azonban úgy rendelkezett, hogy csak akkor támogassák ezeket, ha az szakmailag indokolt volt. Jánosi György elmondta, hogy 2002-ben a minisztériumban kevés szabad felhasználású pénz volt, ezért sokan lobbiztak körülöttük - kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt. Példaként Debrecen fideszes és Sopron MSZP-s polgármesterét említette. Ezekben az ügyekben már ő is megpróbált segítséget adni, például a debreceni sportcsarnok befejezéséhez adott támogatást mondta.

Előzmények:
A bíró a legutóbbi tárgyaláson közölte, hogy még novemberben be akarja fejezni a tanúmeghallgatásokat, és akkor derült ki a részletes menetrend is: Gyurcsány Ferencet, Jánosi Györgyöt, Szilvásy Györgyöt, Benedek Andrást, Mesterházy Attilát és Keszthelyi Andrást is beidézték a bíróságra. Elsőként Gyurcsányt és Jánosit akarják tanúként maghallgatni, nekik november 12-én kell megjelenniük Kecskeméten. 16-ára idézték be Szilvásyt és Benedeket, 18-ra pedig Mesterházyt és Keszthelyit. A tanácsvezető bíró azzal indokolta a döntést, hogy a szeptemberben és októberben lefolytatott bizonyítási eljárás alapján a felsorolt személyeknek vélhetően tudomásuk volt az ügyről, vagy annak bizonyos részleteiről, ezért kell őket tanúként meghallgatni.


MEGKAPTUK A TELJES VÁGATLAN GYURCSÁNY TANUVALLOMÁS A ZUSCHLAGH ÜGYBEN:

Nincsenek megjegyzések: