2009. november 21., szombat

Ingyenes lehet a parkolás jövőre?

Június 30-ig marad a mostani rendelet

Ha a politikusok nem tudnak megegyezni, jövő év közepétől ingyenes lehet a parkolás az egész országban. Az Alkotmánybíróság szerint ugyanis az önkormányzatok önkényesen döntenek parkolódíjakról és a pótdíjakról, anélkül, hogy arra a parlament felhatalmazta volna őket. Jövő év június 30-ig meg kell alkotniuk az új szabályokat, akkortól a most hatályos parkolási rendeletek már nem érvényesek.
A határidő eredménytelen eltelte ingyenessé fogja tenni a parkolást a fővárosban” – mondta Paczolai Péter.
Vagyis, ha nem lesznek új törvények, ingyen lesz a parkolás. Jövő év közepéig adott határidőt az Alkotmánybíróság arra, hogy az új jogszabályokat megalkossák. A mostani helyzet ugyanis alkotmányellenes. Nincs törvény, ami az önkormányzatoknak megfelelő felhatalmazást adott volna.
„A törvényi rendelkezések nem határozzák meg a díjmegállapítás szempontjait, kereteit és korlátjait, ami a Fővárosi Közgyűlés és egyéb önkormányzatok jogalkotását önkényessé teszik” – mondta Paczolai Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
Június 30-ig marad a mostani rendelet. Addig az önkormányzatoknak új parkolási rendeletet kell elfogadniuk, a parlamentnek pedig az önkormányzati törvény módosítását, amihez kétharmados jóváhagyás kell. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint ezzel a határidővel az Alkotmánybíróság nehéz helyzetbe hozta őket.
„Nagyon kevés idő áll majd rendelkezésre, hogy kétharmados jogszabályt az országgyűlés úgy tárgyaljon meg, hogy az hatályba lépjen június 30-át követően” – mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.
Az Alkotmánybíróság a korábbi parkolási rendeletekben is talált alkotmányellenes részt, ami a díjakra és a pótdíjakra vonatkozik. Az állásfoglalást négy parkolási büntetést tárgyaló bíró kérte.
„Ezekben a konkrét ügyekben, de csak ezekben kizártuk ezek alkalmazhatóságát, de a többi folyamatban lévő perre ez nem hat ki” – mondta Paczolai Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
A legtöbb parkolási ügyet Budapesten tárgyalják, az RTL Híradó kereste a Fővárosi Bíróságot, hogy a most induló ügyekre milyen hatással lehet az Alkotmánybíróság döntése, de nem nyilatkoztak.

http://www.rtlhirado.hu/cikk/291237

Nincsenek megjegyzések: