2009. november 2., hétfő

Újabb 10 milliós végkielégítések a MÁV-nál.

A BKV után most a MÁV-nál derülnek ki újabb és újabb több tízmilliós végkielégítések. A volt pályavasúti főigazgató 87 millió forinttal, a forgalmi igazgató 60 millió forinttal ment el a cégtől. A kormányszóvivő elképesztőnek nevezte a pénzeket. Azt mondta, hogy meg kell tudni, ki a felelős. A Fidesz szerint egyes állami cégek egyszerűen a szocialisták kifizető helyeként működnek.
Szerdán mondtuk el, először a Tényekben, hogy Kugler Flórián 67 millió forintos végkielégítést kapott a MÁV-tól. A Magyar Nemzet ma újabb végkielégítésekről írt. Tehát Kugler Fórián 67 millió forintot kapott. Szamos Alfonz, korábbi pályavasúti főigazgató 87 milliót, Csontos Endre forgalmi igazgató pedig 60 millió forintot. Azaz csak ők hárman összesen 214 milllió forintot.
A MÁV azt mondta, azért kaptak ennyit, mert ezt írja elő a munkatörvénykönyve. És mert több évtizeden keresztül dolgoztak a vasútnál. Kugler Flórián esete azért külön érdekes, mert a végkielégítés után, cégével a MORUS-2000 KFT-vel a MÁV leányvállalata, a MÁV-Start 13 és fél millió forintos tanácsadói szerződést. Ahogy indoklásukban írják, azért, mert "szakmai kérdésben nem állt rendelkezésre belső kompetencia".
„Az egészen elképesztő, ami a MÁV-nál zajlik.” „Pofátlan módon százmilliós végkielégítéseket fizetnek ki.” - így reagált a Fidesz és a kormányszóvivő a legfrissebb számokra. Csakhogy a Fidesz szerint ez általános és tudatos gyakorlat állami cégeknél: „Egyes állami vállalatok és közintézmények a szocialisták kifizető helyeiként működnek.”
A kormány szerint viszont az ilyen szerződésekbe a minisztériumokból nem lehet belelátni. A botrány azonban egy újabb érv amellett, hogy átalakítsák a MÁV-ot. És meg kell találni azt is, ki a felelőse a végkielégítéseknek.
A végkielégítések idején Heinczinger István volt a MÁV vezérigazgatója. A Tények úgy tudja, neki, nemcsak a végkielégítések miatt, de hamarosan távoznia kell a cég éléről. Kérdés mekkora végkielégítéssel megy majd el.


Nincsenek megjegyzések: