2011. május 14., szombat

Ezer hamis mozgássérült parkolókártya lehet.

Akár tízezer hamis és jogtalanul használt mozgássérült parkolókártya is lehet Magyarországon. Egy hét alatt 67 csalót kapott el a rendőrség Budapesten. Többségük jól szituált, diplomás ember és főleg nagy értékű kocsikkal parkoltak törvénytelenül. A mai akcióban 2 óra alatt hatan buktak le.
Rendőrök ellenőrizték Budapesten a mozgássérült parkolókártyával parkoló autókat és tulajdonosaikat, főleg a luxuskocsikat. Egy hét alatt 67 csalót fogtak, akik jogtalanul használtak ilyen kártyát. Közokirat hamisítással gyanúsítják őket, ezt 3 éves büntetési tétellel sújtja a jogalkotó. Sokszor tapasztalták azt a rendőrök, hogy diplomás, jól szituált emberek használnak ilyen kártyát, most azt üzenik nekik, hogy ne tegyék, mert mert komoly büntetőjogi következménye van. Az akció az V., a VI., és a VII. kerületben volt. Nem csak az autósokat ellenőrzik majd, hanem azt is, hogy ki állítottak ki a kártyát. Az akció ma is folytatódott. 2 órán belül 6 olyan személyt fogtak el, akik munkába indultak, de lebuktak a hamis mozgássérült kártya miatt.
A Tények stábja alig 10 perc alatt legalább 15 olyan luxusautót talált az Andrássy úton, ami mozgássérült kártyával parkolt. Hegedűs Lajos a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének vezetője szerint ez a helyzet általános és rengeteg szabálytalanul használt kártya van. Szerinte a kártyák kiállítási rendszerén kellene változtatni. Szigorítani kellene a kártyakiadást szerintük, azaz nem a háziorvosnak kellene kiadni a kártyát, elsősorban azért, mert a háziorvos nem mozgásszervi szakértő.
Egy kormányzati terv szerint még az idén úgy módosítanák a törvényt, hogy külön testület állapítaná majd meg: ki kaphat ingyenes rokkant parkolókártyát. A meglévő kártyákat pedig mindenkinek meg kellene újítania.

Nincsenek megjegyzések: