2011. május 6., péntek

Meggyanúsították Gyurcsányt.

Hivatali visszaélés gyanújával kérte Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség az Országgyűléstől. Erről maga a volt miniszterelnök számolt be a Facebook közösségi portálon.
A szocialista politikus azt írta: a hivatalos levélben nem nevezték meg a konkrét bűnügyet, de a dokumentumban szereplő ügyszámból arra következtet, hogy a sukorói telekcsere miatt indítanák meg ellene a büntetőeljárást.

Gyurcsány azt is bejelentette: áll a büntetőper elé, és lemond mentelmi jogáról. Ennek azonban az ő esetében nincs jelentősége. A törvény szerint ugyanis a képviselő csak szabálysértés esetén mondhat le mentelmi jogáról, a hivatali visszaélés viszont bűncselekmény, amelyért három év szabadságvesztés is kiszabható.

A volt miniszterelnök mentelmi jogát csak az Országgyűlés függesztheti fel kétharmados többséggel.

- A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytatott már nyomozást, összefüggésben az egyes sukorói illetve albertirsai és pilisi ingatlancserékkel. Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő gyanúsítotti kihallgatásához mentelmi jogának felfüggesztése szükséges, és erre vonatkozóan a Legfőbb Ügyészség a csütörtöki napon indítványt tett az Országgyűlés elnökénél. Ugyancsak még a tegnapi napon írásban értesítette Gyurcsány Ferencet erről a lépésről. Az ügyben egyéb gyanúsított és eljárási cselekmények is várhatók - mondta a hírTV-nek Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az Országgyűlés elnöke már elküldte a mentelmi bizottság vezetőjének az ügyészség indítványát. Gyurcsány mentelmi jogáról a jövő héten még biztos nem szavaznak.

- Az indítványt megkaptuk. A törvény szerint a bizottságnak 30 napja van az álláspont kialakítására. Ezen belül kell határozati javaslatot letenni az Országgyűlés asztalára. Az biztos, hogy nem a jövő héten, mert az a meghívó már kiment. Az ülésre meghívjuk Gyurcsány Ferencet is, aki vagy eljön, vagy nem - mondta a hírTV-nek Rubovszky György bizottsági elnök. (rá)

hírTV



Nincsenek megjegyzések: