2010. április 21., szerda

Botrány az FKF-nél 70 milliót juttatott vissza a városházára a pályázat nyertese

A Hír Televízió biztos forrásból tudja, hogy az FKF Zrt. egyik magas beosztású vezetője azt feltételezi, hogy az egyik pályázatnyertes cég a 450 millió forintos megbízásból körülbelül 70 millió forintot juttatott vissza a városházára. Az érintett társaság tagad, az FKF Zrt. pedig egyelőre hallgat.

A BKV-hoz hasonlóan Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatnál is nyitott ajtók fogadták Hagyó Miklóst és Demszky Gábor főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt. A Hír Televízió értesülései szerint a főváros köztisztaságáért és hulladékgazdálkodásáért felelős önkormányzati cég a kiemelt beruházásokban a városháza két erős embere által kiválasztott ügyvédi irodák jogi tanácsait követte. Úgy tudjuk, az ügyvédi irodák a köznyelvben csak Főkefeként emlegetett FKF Zrt.-nél a szocialista-szabad demokrata városvezetés által kiválasztott cégekre írtak ki százmilliós közbeszerzési eljárásokat.

Az egyik nagy értékű beruházásról, a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtéséről és hasznosításáról egy belvárosi étteremben egyeztetett az FKF Zrt. egy magas beosztású vezetője Mesterházy Ernővel. Demszky Gábor bizalmasa a találkozóra a későbbi győztes cég képviselőjével érkezett. Mesterházy Ernőre jó vendégként emlékeznek, de törzsasztala nem volt.

A gáz összegyűjtése és hasznosítása a környezetvédelmi engedély feltétele. Az FKF Zrt. két pályázatot írt ki, mindkettőt az előre kiválasztott cégre, és mindkettőt a Polgár és Bebők Ügyvédi Iroda közreműködésével. Az elsőből nem lett semmi, mert a nyertes tönkrement a válságban. Arra viszont jó volt a pályázat, hogy megmutassa a beruházás becsült költségét. Ez nettó 350-380 millió forint volt. A második felhívásban mégis nettó 450 millió forint szerepelt.

Úgy tudjuk, az FKF vezetése arra játszott, hogy a be nem avatott indulók a 450 millióhoz közeli árajánlatot tesznek, így alacsonyabb ajánlatával a kiválasztott cég, a Társ-Invest Kft. hozható ki győztesként. Az árverseny végül elmaradt, a Társ-Investen kívül egyetlen cég adott be ajánlatot, de a társaságot kizárták. A Társ-Invest egyedül maradt, és a közbeszerzés második szakaszában 455 millióra srófolta az árat.

A Hír Televízió biztos forrásból úgy tudja: az FKF egyik magas beosztású vezetője azt feltételezi, hogy az első és a második árajánlat különbözetét a Társ-Invest visszajuttatta a városházára. Mintegy 70 millió forintról van szó. A cég ügyvezetője tagad. „Én azt tudom mondani, hogy mi részünkről ilyenről szó sem volt. Fel sem merült, nem is keresett meg ilyennel senki bennünket” - fogalmazott Szűcs Imre.

Az FKF Zrt. egyelőre hallgat. A közbeszerzési eljárásban közreműködő ügyvédi iroda képviselője sem nyilatkozik folyamatban lévő ügyre hivatkozva. Az ügyvédi iroda egyébként a BKV-val is szerződésben állt, és februárban ott is házkutatást tartottak a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír Televízió érdeklődésére annyit közölt: a BKV-ügyben más fővárosi önkormányzati cég vezetőjét gyanúsítottként nem hallgatták ki. Az esetleges tanúkénti meghallgatásokra a BRFK közleménye nem tért ki.

A Fidesz is vizsgálódik

A fővárosi Fidesz értesülése szerint a BRFK két budapesti közműcég vezetőjét biztosan meghallgatta. A Fővárosi Közgyűlés BKV-bizottságát vezető György István azt mondta, a párt maga is vizsgálódik több cég ügyében, de a feljelentéshez még nem gyűlt össze elegendő bizonyíték.


Mesterházy nem tudja

Mesterházy Attila viszont nem tud arról, hogy a BKV-n kívül más fővárosi cég vezetőjét is meghallgatta volna a rendőrség. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje azt állítja fogalma sincs arról, hogy más önkormányzati cégek is a szocialista-liberális városvezetés kifizetőhelyeként működhettek.


http://www.hirtv.hu/belfold?article_id=319435&highlight_text=fkf


Nincsenek megjegyzések: