2010. április 21., szerda

Gyanús BRFK-szerződések miatt nyomoznak

Az RTL Híradó birtokába kerültek azok a szerződések, amely miatt Bencze József az országos rendőrfőkapitány hétfőn feljelentést tett az ügyészségen. A szerződéseket az ORFK Gazdasági Főigazgatósága kötötte, az ügyészég pedig hűtlen kezelés miatt rendelt el nyomozást az ügyben, ismeretlen tettes ellen. Ez azonban nem az első problémás szerződés a rendőrségen. Az utóbbi két hétben ismeretlen bejelentők BRFK-ás szerződések miatt fordultak az ügyészséghez, és az országos rendőrfőkapitány állítólagos visszaéléseiről is bejelentést tettek.

Az RTL Híradó információi szerint az egyik szerződés miatt Bencze József hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Még 2008 őszén kötötte az ORFK Gazdasági Főigazgatósága egy tanácsadó céggel az objektív felelősséggel kapcsolatos üzleti terv elkészítésére. 4,8 millió forint plusz áfát fizettek ki érte. Később, 2009 tavaszán pedig ugyanazzal a céggel egy másik szerződést is aláírtak, ennek már projektmenedzselés volt a témája, a rendőrség kiemelt fejlesztéseinek megvalósításáért. Több mint 9 milliót fizettek ki ezért. De az Országos Rendőrfőkapitány szerint egy belső ellenőrzés némi visszásságot tárt fel a két szerződés teljesítésével kapcsolatban.

„Amikor a tételes részletes vizsgálatra sor került, akkor kiderült, hogy az első és a második teljesítés néhány részlet kivételével majdnem ugyanaz” – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Vagyis állítólag mindkét szerződésért ugyanazt a munkát végezte el a cég. Az ügyészség már nyomoz is.

„Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatja a főügyészség a nyomozást – mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Az RTL Híradó úgy tudja, a szerződéseket aláíró gazdasági főigazgató elismerte, hogy hibáztak, de nem a teljesítésben, hanem csak abban, hogy nem adminisztrálták rendesen a munkavégzéseket. Később visszakérték a cégtől a pénzt, amely visszautalta az összeget a rendőrségnek. Bár a társaság szerint ők nem hibáztak, a jó hírnevük megőrzése miatt adták vissza a pénzt.

Nincsenek megjegyzések: