2010. április 28., szerda

Városházi nyomás kicsinálták, aki nem engedelmeskedett

Megerősítették a Fővárosi Vízművek és a Főkert volt vezetői a közterület-fenntartó vállalat vezérigazgatójának tanúvallomását, amely szerint politikai nyomás nehezedett a közműcégek vezetőire..

Az Index című internetes portálnak Haranghy Csaba és Kocsis László is azt mondta, a Városháza urai kicsinálták azokat, akik nem működtek együtt. A befolyásolás módszere ugyanaz volt, mint a BKV-nál vagy az FKF Zrt.-nél, Haranghy Csabát is bemutatták annak a lobbistának, akit a politika kapcsolattartóként jelölt ki. Az illető már a bemutatkozás napjának délutánján érdeklődött az egyik közbeszerzési eljárás után. Haranghy Csabának - elmondása szerint - elsősorban jogászokat és kommunikációs szakértőket ajánlottak a figyelmébe. Hasonló nyomásgyakorlásról számolt be Kocsis László is, aki 17 évig vezette a Főkertet. A vezérigazgatót tavaly májusban menesztették, leváltását azzal magyarázza, hogy nemet mondott az ügyvédi irodák és kommunikációs cégek foglalkoztatására vonatkozó kérésekre.

Hagyó jogi lépéseket tervez

Jogi lépéseket tervez Hagyó Miklós, az FKF Zrt. vezérigazgatójának tanúvallomásában foglaltak miatt. A volt MSZP-s politikus azt mondta: főpolgármester-helyettesként sem utasítási, sem döntési, sem pedig munkáltatói jogköre nem volt, és áll minden vizsgálat elé. Az eredetileg a BKV-botrány ügyében beidézett Bielek Péter még februárban azt vallotta a rendőrségen, hogy Hagyó Miklós utasítására kötöttek szerződést a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. átvilágítására a Cemi kft-vel. Úgy tudja: az egyik irányított közbeszerzés nyertese 70 millió forintot oszthatott vissza a városházára. A vezérigazgató azt mondta: az FKF-nél is, - csakúgy, mint a BKV-nál - Hagyó Miklós és Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő mozgatta a szálakat. Hagyó Miklós szerint lejárató kampány folyik az MSZP ellen, és furcsának nevezte, hogy az FKF gyanús ügyei épp az országgyűlési választások második fordulója előtt szivárogtak ki. A rendőrség egyébként csak két hónappal Bielek Péter vallomása után indított nyomozást az önkormányzati vállalat ügyében.

Nincs kiegészítés

Egyelőre nem egészítette ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hagyó Miklós meggyanúsítására vonatkozó előterjesztést - derül ki a fővárosi főügyész nyilatkozatából. Ihász Sándor a Heti Válasznak adott interjúban beszélt arról, hogy az indítványt március 19-én kapták meg a BRFK-tól. Az ügyészség azonban a rendőrség által hivatkozott bizonyítékokat nem tartotta elegendőnek az alapos gyanúhoz, ezért kiegészítést kért a BRFK-tól. A kiegészített előterjesztés viszont azóta se érkezett meg a rendőrségtől. Ihász Sándor szavai alapján Hagyó Miklós jogi értelemben nem tekinthető a BKV-ügy érintettjének, ugyanis a volt szocialista főpolgármester-helyettest tanúként se hallgatták ki.

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=318801


Nincsenek megjegyzések: