2010. április 21., szerda

Verseny a kétharmadért:

Verseny a kétharmadért
Bár 57 körzetben még nem dőlt el, ki szerez mandátumot, egy kivételével, a Fidesz vezet mindenhol. A még billegő körzetek közül egyedül Budapesten, a 13. kerületben kapott több szavazatot a szocialista jelölt; Tóth József. Ugyanebben a kerületben alig 400 szavazat a különbség Szanyi Tibor MSZP-s és Szalay Péter fideszes jelölt között. Szanyi szerint egyébként vasárnap szervezetten vittek a kerületébe a szavazókat.
Orbán Viktor már a választások éjszakáján és a hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján is azt mondta, hogy a következő fordulóig elmegy minden olyan körzetbe, ahol még bizonytalan, ki nyer. 57 ilyen nyitott körzet van még, közülük gyakorlatilag mindegyikben, 56 helyen vezetnek a Fidesz jelöltjei. Az egyetlen kivétel: Tóth József, a 13. kerület polgármestere. Ő az egyetlen szocialista jelölt, aki az első forduló után vezet. Több, mint 44 százalékot kapott, míg fideszes ellenfele, Spaller Endre 36-ot. Tóth József azt mondja, hogy mindenki gratulált neki a pártból, szerinte azért szavaztak rá – most már ötödszörre - ennyien, mert a megosztás helyett a megoldást keresi.
“Világosan látszik, hogy az első fordulót szintén megnyertem Tóth József mellett” – ezt Szanyi Tibor, a 13. kerület másik választókerületének szocialista jelöltje mondta a Mokkában. Annak ellenére, hogy míg ő 36,8 százalékot kapott, a fideszes Szalay Péter 38,3-at. Kb. 400 szavazat dönti majd el, ki nyer a második fordulóban. Szanyi szerint azonban visszaélés történt – szervezetten vitték oda az igazolással szavazókat, akik megfordították az eredményt a Fidesz javára.
A Fidesz jelöltjeinek a kétharmados többség eléréséhez legalább 44 körzetben kell győzni



Nincsenek megjegyzések: