2010. augusztus 24., kedd

IX.KERÜLETI HELYI TÉMA.

Az új cég várhatóan január 1-jétől veszi át a feladatokat a BÖP Kft.- től
Írta: HT
2010. július 18.
A képviselő-testület a legutóbbi ülésen úgy döntött, a parkoláshoz kapcsolódó közfeladat-ellátásra 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságot alapít, amely január 1-jétől átveszi a kerületi parkoltatást a BÖP Kft.től. Az új társaság ügyvezetője Hardi Róbert alpolgármester lesz.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés április 1-jei hatállyal szállt ki a BÖP Kft.ből, a IX. és XIII. kerületi és a fővárosi önkormányzatok közös cégéből. A döntést azzal indokolták, hogy egységes, közszolgálati és átlátható parkolási rendszer jöjjön létre Budapesten, a bevételek közvetlenül az önkormányzatokhoz folyjanak be. Ezt követően a Ferencvárosi Önkormányzat is úgy döntött, hogy felbontja a szerződést. A társulásból leghamarabb év végén léphet ki a kerület.

Az Alkotmánybíróság július 1-jével megszüntette a parkolási rendeletet, mert jogellenesnek találta. Az indoklásban az áll, hogy a törvényi rendelkezések nem határozták meg a díjmegállapítás kereteit, szempontjait, és korlátait, ezáltal a Fővárosi Közgyűlés és az önkormányzati képviselő-testületek akár önkényesen is változtathatják. A fogyasztók érdekei is súlyosan sérültek ebben a rendszerben. A kerületi önkormányzatoknak önálló parkolási társaságot kell tehát létrehozniuk. – A képviselő-testület nemrég úgy döntött, kiválik a BÖP Kft.ből – mondja Bácskai János parkolásért felelős alpolgármester. – Ennek az előkészületei folyamatban vannak, ahogyan az üzletrészünk felértékelése is. Jelenleg az egyeztetések zajlanak. A szavazás sürgősségét az indokolja, hogy ezek az intézkedések legalább fél évet vesznek igénybe, a BÖP Kft.vel pedig december 31-én jár le a szerződésünk. Az ülésen felmerült, feltétlenül szükségese egy önkormányzati tulajdonú parkolási társaságot létrehozni, amikor a szintén önkormányzati tulajdonú SEM IX. Zrt. város- és közútfejlesztéssel foglalkozik. Az alpolgármester szerint azonban a parkoltatást irányító önkormányzati társaságnak olyan feltételeknek kell megfelelnie, amelyeket a SEM IX. nem tud teljesíteni.

– Feltétel, hogy olyan társaság végezheti a parkoltatást, amelynek éves bevétele 90 százaléka ebből a tevékenységből származik, márpedig ez a SEM IX. esetében nem így van, és nem is lesz így. Feltétel az is, hogy a társaság 100 százalékban önkormányzati tulajdonú legyen, a SEM IX.
nél azonban ez sincs így – tájékoztatott Bácskai János. Az új önkormányzati tulajdonú cég várhatóan január 1-jével veszi át a parkolási feladatok ellátását a BÖP Kft.től. Cselényi


http://www.helyitema.hu/2010071831757/IX._Kerulet/Az_uj_ceg_varhatoan_januar_1-jetol_veszi_at_a_feladatokat_a_BOP_Kft.-_tol.html

Nincsenek megjegyzések: