2009. december 17., csütörtök

BKV saját magát ellenőrizte a jogi igazgató.


Hiányos szervezettség, felkészületlen cégvezetők

Értékhatár nélkül írhatott alá szerződéseket a BKV előzetesben lévő, elbocsátott jogi igazgatója és felelőséggel sem tartozott értük. A BKV vezetőinek keddi bizottsági meghallgatása után az MSZP frakcióvezetője azt mondta: felkészületlenek voltak a cégvezetők, és sok kérdésre nem adtak választ. Az önkormányzat hat évre visszamenőleg bekéri a BKV jogi szerződéseit.

A szerződésért nem az aláírója felel, hanem akik elkészítették.”
Ezt állítja a BKV egy napja megbízott új jogi igazgatója. Azt mondta: elődje, az előzetesben lévő Szeibert György értékhatár nélkül köthetett szerződéseket. A cégnél ezt nem szabályozták. Mégis, azokat a szerződéseket, amelyeket most vizsgál a rendőrség, nem Szeibert kötötte.
- Valójában nem az a lényeg, hogy ki kötötte meg a szerződéseket.
- De ki kötötte meg?
- A mindenkori vezérigazgató jogosult a jogtanácsosi szerződés aláírására - mondta el Tomasitz István, a BKV megbízott jogi igazgatója.
De azt az elbocsátott jogi igazgató választotta ki, melyik ügyvédi irodával szerződjön a BKV. Elkészítette a szerződést, amit viszont nem ő, hanem a vezérigazgató írt alá. Azt, hogy a megbízott cég elvégezte-e a munkát, már a jogi igazgató állapította meg. A gyanú szerint ezután kapott vissza a megbízási díjakból.
Arra a kérdésre, hogy mennyit fizettek az ügyvédi irodáknak, a cég vezetői nem tudtak válaszolni.
„A válaszokból azt a következtetést lehet levonni, hogy a BKV szervezettsége rendkívül hiányos” – mondta Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.
A Fidesz szerint a szocialisták nem véletlenül nézték el a hiányosságokat.
„A fővárosi közcégek az MSZP kifizetőhelyei, talicskával tolták ki a pénzt” – mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes-szóvivője.
A BKV-nál már közokirat-hamisítás miatt is vizsgálódnak.
A BKV nem árulja el, milyen cégeket érint a rendőrségi nyomozás, és azt sem, melyik az a 13 cég, amelyek ügyében még hétfőn tett feljelentést Kocsis István vezérigazgató.

Nincsenek megjegyzések: