2009. december 3., csütörtök

Parkolás - Mindhárom tulajdonos vizsgálatot akar

A Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft. öt ellenőrét vette őrizetbe a rendőrség még szeptemberben. Azóta mindhárom tulajdonos önkormányzatban kezdeményezték a Fidesz frakció tagjai, hogy legyen belső vizsgálat.
A sorozatos botrányoknak el kell érniük a BÖP Kft. vezetését is. Alig hihető ugyanis, hogy a vezetés nem tudott arról, mi folyik a cégnél, annál is inkább, mivel Rusznák Imre igazgató maga ismerte be, hogy tud a cégen belüli korrupcióról.
Az egyik parkolóőrt 13 óra körül 30 ezer forinttal fogta el a rendőrség. Ha feltételezzük, hogy estig ez csak 50 ezer forintra bővült volna, akkor az alábbi számokat kapjuk. Egy autó a hírek szerint 500-1000 forintot fizetett. Ötvenezer fointot tehát 50-70 zsebre birságolt autós fizet ki. Egy területen, amit a parkolóőr ellenőriz, átlagosan naponta 400-700 autó áll meg. Ezek egy része nem kell fizessen (helyi lakos, mozgássérült, stb.), egy másik része mobiltelefon segítségével fizet, és csak a többieknek kell parkolójegyet venniük. Belátható tehát, hogy a fizetésre kötelezett autósok 15-20%-a kellett zsebbe fizessen ahhoz, hogy a napi 50 ezer forint összejöjjön. A cég belső ellenőrei azt nem vették észre, hogy egyes parkolóőrök minden ötödik autó mellett elmennek. Az Ön számára ez hihető? Ugyan!
Pedig nem kellett sokat nyomozni. Mi is előrébb jutottunk, mint a cég vezetése. Megvizsgáltuk Újlipótváros egy részét, és azt találtuk, hogy 80 fizetésre kötelezett autósból 15 nem fizetett. Az akkor szolgálatban lévő parkolóőr az egyik letartóztatott. Emellett a nyáron a Hír Tv két parkolóőrt filmezett le, akik mellény nélkül ki-be járkáltak épületekbe. Az egyiküket egy hónappal később ismét lefilmezték munka közben. Haja szála sem görbült. Mostanig. Tudomásunk szerint mindkét parkolóőrt letartóztatták. A negyedik letartóztatott elleni gyanúról 2007 nyarán - két éve! - már szólt a cégnek az egyik akkori területi ellenőr. Azt látjuk tehát, hogy a média pontosan beazonosította a gyanús parkolóőröket. Bárki megtehette volna, aki akarja. Pont a cég belső ellenőrei előtt maradt mindez rejtve?
Ha bármelyik magán tulajdonú céggel tette volna ezt a cégvezető, kirúgták volna. Vajon miért alacsonyabbak a kritériumok, ha közpénzt kezel valaki?

http://www.spaller.hu/index.php?mode=cikkek&cikk_id=49

Nincsenek megjegyzések: