2010. január 5., kedd

Csak a lakosság fizet többet a gázért.


Csak a lakosság fizet többet a gázért.

5,6 százalékos lesz az áremelkedés
Január 1-jétől átlagosan 3,9 százalékkal drágul a földgáz. A 20 köbméter alatti, vagyis jellemzően lakossági kategóriában azonban 5,6 százalék lesz az áremelkedés, minden más fogyasztói körben csökken.

A Magyar Energia Hivatal döntése értelmében átlagosan 3,9 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói ára, ezen belül egyes kategóriákban drágulás és árcsökkenés egyaránt lesz. A legrosszabbul a lakosság jár, ebben a körben 5,6 százalék az áremelkedés. A gáz nyersanyagának drágulása 4,3 százalékot tesz ki, az importár emelkedésének és a kedvezőbb dollár-forint árfolyam kölcsönhatásaként. A maradék 1,3 százalék egyéb árelemekből tevődik össze, például rendszerhasználati és kiskereskedelmi árrésből.

Olcsóbb lesz a gáz 3,6 százalékkal a 20-tól 100 köbméterig terjedő fogyasztói kategóriában, ide tartoznak például az óvodák, iskolák, kórházak, közintézmények, kisvállalkozások. A 100 köbméter feletti kategóriában 1,3, illetve 2,5 százalékkal csökken a gáz ára.

Van, ahol olcsóbb az áram a lakossági fogyasztóknak

Az új év elején néhány szolgáltatónál drágul a villamos energia, másnál nem. A Magyar Energia Hivatal jóváhagyása után az egy átlagosnak mondható lakossági fogyasztóra (évi 2000 kilowattóra) vonatkozó teljes átlagos ár az E.ON-nál 2,6 százalékkal csökken, a Démász területén viszont szerény mértékben, 0,1 százalékkal növekszik. Az Émász és az Elmű szolgáltatási területén pedig 2,3, illetve 2,4 százalékkal drágul az energiahivatal által számolt „átlagos” lakossági áram.

Forrás: Független Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések: